Foto: Profimedia, Twitter/Ann Hidalgo

evropska komisija

BRISEL KONAČNO PREDSTAVIO DIGITALNI KOVID PASOŠ Ovo su tri uslova kako će se putovati unutar Evropske unije

Evropska komisija danas je predstavila Digitalni zeleni sertifikat kojim će građani moći da dokažu da nisu zaraženi koronavirusom i da ne predstavljaju opasnost za epidemiološku sliku zemlje u koju dolaze. Sertifikat će uključivati tri kriterijuma - dokaz da imaju negativan PCR test, da su primili vakcinu ili da su preležali kovid 19.

Planeta
> 14:15h

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je danas usvojeni predlog Komisije o "digitalnoj zelenoj potvrdi" kojoj je cilj da olakša putovanje unutar Evropske unije.

Prema predlogu Evropske komisije ova potvrda bi bila i u papirnom i u elektronskom obliku, a izdavale bi je vlasti iz svih država članica.

Sertifikat bi bio priznat od svih članica Evropske unije i država koje se nalaze u Šengenskom prostoru, a nisu u EU. Ova potvrda će dokazati da je osoba ili vakcinisana protiv kovida-19, da poseduje negativan test ili dokaz da je preležala kovid-19.

Potvrda se izdaje državljanima Evropske unije, ali i stranim državljanima koji žive u EU kao i članovima njihove porodice. Izdavanje ovih potvrda za građane će biti besplatno.

foto: Profimedia

Komisija naglašava da će u ovom slučaju, s obzirom na to da ove potvrde sadrže osetljive lične podatke, zaštita tih podataka biti izrazito visoka.

"Digitalna potvrda" će sadržati podatke o cepivu koje je građanin primio, ko je proizvođač, broj doze i datum vakcinacije.

Potvrda o testiranju će sadržati vrstu testa, datum i vreme testiranja, mesto testiranja i rezultat testiranja.

Potvrda o tome da je osoba preležala kovid-19 sadržavaće datum kada je utvrđen pozitivan test, telo koje je izdalo potvrdu, datum izdavanja i rok trajanja.

foto: Profimedia

Poslednja stavka o roku trajanja mogla bi da izazove kontroverze budući da još nije utvrđeno koliko imunitet traje za osobe koje su preležale kovid-19.

Države članice će morati da priznaju potvrde o vakcinisanju bez obzira na tip cepiva. Takve potvrde moraće da priznaju i kao kriterijum da se putnici oslobode od restriktivnih mera, poput samoizolacije.

Međutim, u tom slučaju osoba mora biti cepljena cepivom koje ima dozvolu za širu upotrebu na teritoriji Evropske unije. Ipak, države članice imaju mogućnost same da prihvate i potvrde o cepljenju drugim cepivima.

foto: Profimedia

Ovo pitanje je postavljeno zbog toga što neke države članice, kao i one izvan nje, koriste i kinesko i rusko cepivo koje nije odobreno u Evropskoj uniji.

Prema tumačenju Evropske komisije, cepljenje takvim cepivima neće biti dovoljno za potvrdu za celu EU, ali svaka država ima pravo sama da odluči o tome hoće li ga priznati.

Evropska komisija navodi da se ovime “nipošto ne uvode uslovi za putovanje” i da ovakva potvrda ne može biti preduslov za putovanje. Njome se samo želi olakšati sloboda kretanja.

Kurir.rs/Jutarnji list