Foto: AP

PRETNJA

NOVI SUKOB SAD I RUSIJE U Vašingtonu tvrde da je Putin naredio da se pred američke izbore lažima favorizuje Tramp

Američka Nacionalna obaveštajna agencija navodi da je zvanični Kremlj pokušao da utiče na rezultat glasanja za predsednika SAD.

Planeta
Nazvao je Putina ubicom Džozef Bajden, predsednik SAD i predsednik Rusijefoto: AP/Evan Vucci, AP/Mikhail Klimentyev

Ruski predsednik Vladimir Putin autorizovao je pokušaje mešanja u prošlogodišnje predsedničke izbore u Americi u korist bivšeg predsednika Donalda Trampa, navodi se u izveštaju na 15 strana koji je objavila Nacionalna obaveštajna agencija SAD. Zvanična Moskva je širila laži i neosnovane optužbe protiv Trampovog protivnika Džozefa Bajdena, koji je na kraju pobedio na izborima.

Rezultat izbora nije kompromitovan

U izveštaju se navodi i da nijedna strana vlada nije "kompromitovala konačan rezultat izbora". Izveštaj je objavila kancelarija Avril Hejns, direktorke Nacionalne obaveštajne agencije, i u njemu se navodi da su se, pored Rusije, i druge zemlje, poput Irana, mešale u izborni proces. - Saveznici Donalda Trampa su radili za Moskvu kad su širili tvrdnje protiv Džozefa Bajdena u vezi s poslovanjem u Ukrajini i povezanosti s Rusijom - naveo je Rojters. Američki predsednik Džo Bajden rekao je za ABC njuz da će Putin platiti za mešanje u američke izbore. - Platiće cenu, a kakve će biti posledice, videćete uskoro - rekao je Bajden. On je kazao i da ne veruje da Putin ima dušu, a odgovorio je potvrdno na pitanje da li misli da je ruski predsednik ubica: - Da, mislim to. Britanski BBC podseća da su Bajden i njegov sin Hanter, koji je bio direktor u upravnom odboru jedne ukrajinske energetske kompanije, bili meta optužbi da su korumpirani i da su poslovali s Kinom. Tužilac iz Delavera je mesec dana posle izbora pokrenuo istragu protiv njegovog sina Hantera u vezi s poreskim malverzacijama.

Slični pokušaji iz Kube i Venecuele

Američki obaveštajci tvrde da su na izbore pokušali da utiču Kuba, Venecuela i libanski pokret Hezbolah. Izveštaj CIA iz 2019. navodi da je Rusija uticala na izbore iz 2016, kad je Tramp pobedio Hilari Klinton i postao predsednik SAD. Iz Kremlja su opisali kao neutemeljene navode iz izveštaja: - Rusija se nikad nije mešala u američke izbore. Ne slažemo se sa zaključcima izveštaja koji se tiču naše zemlje - poručio je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.