Foto: EPA/Yuri Gripas Pool, EPA/ALEXEI DRUZHININ

opasno

BAJDEN PRETI RUSIJI, ALI IMA NA UMU EVROPU I KINU: Analiza najnovije pretnje predsednika SAD Vladimiru Putinu

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da njegova administracija priprema oštar odgovor nakon što su američke bezbednosne agencije javile da je Rusija pokušala da se umeša u američke izbore 2020. godine u korist svog protivnika Donalda Trampa.

Planeta
> 16:55h

U intervjuu za ABC Nevs u sredu, voditelj je pitao Bajdena da li ruskog predsednika Vladimira Putina smatra "ubicom". "Hmm, ha, mislim", odgovorio je Bajden. Dodao je da je prethodno upozorio kolegu u Moskvi da će SAD potencijalno preduzeti mere ukoliko pronađu dokaze ruskog mešanja u izbore.

"Oni će platiti cenu", rekao je Bajden. "Dugo smo razgovarali, on i ja ... Poznajem ga relativno dobro. I razgovor je započeo, rekao sam: ’Znam vas i vi mene.’ Ako utvrdim da se to dogodilo, budite spremni".

U utorak je deklasifikovan zajednički izveštaj špijunskih agencija Vašingtona, uključujući CIA i Odeljenje za nacionalnu bezbednost. Kaže da je Rusija pokušala da utiče na glasanje 2020. godine da bi "ocrnila kandidaturu predsednika Bajdena i Demokratsku stranku, podržavajući bivšeg predsednika Trampa, podrivajući poverenje javnosti u izborni proces i pogoršavajući sociopolitičke podele u Sjedinjenim Državama.

Kampanju su sproveli punomoćnici, uključujući "pojedince povezane sa Ukrajinom koji su povezani sa ruskom obaveštajnom službom i njihovim mrežama".

Nakon analize, američki mediji izvestili su da se očekuje da će zemlja predstaviti sankcije Rusiji već sledeće nedelje kao odgovor na navodne pokušaje uticaja na izbore. Upitan o izveštaju, anonimni zvaničnik Bajdena rekao je Rojtersu da je predsedniku "jasno" da će Sjedinjene Države odgovoriti na destabilizujuće ruske akcije. Međutim, ruske diplomate odbacile su optužbe obaveštajnih agencija.

U objavi na svojoj Fejsbuk stranici, moskovska ambasada u Vašingtonu rekla je da je taj dokument "još jedan niz neosnovanih optužbi protiv naše zemlje za mešanje u američke unutrašnje političke procese".

Zvaničnici kažu da o takvim tvrdnjama nisu pruženi fakti ili konkretni dokazi. Istovremeno, izaslanici optužuju Vašington za praktikovanje "megafonske diplomatije" u pokušaju da "održi negativnu sliku o Rusiji i krive strane igrače za destabilizaciju situacije u zemlji".

Ranije u sredu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov dodao je svoj glas onima koji kritikuju obaveštajni izveštaj.

"Rusija se nije mešala u prethodne izbore i nije se mešala u izbore pomenute u ovom izveštaju za 2020. godinu. Rusija nema nikakve veze sa bilo kojom kampanjom protiv bilo kog kandidata. S tim u vezi, smatramo da je ovaj izveštaj netačan ". Umesto toga, on je tvrdio da je sve to priprema za izricanje novih sankcija zemlji.

Bajden nastavlja sa trampizmom i pokušava da izoluje "konkurenciju" Rusiju i Kinu od evropskih zemalja koje su jedine koje imaju potencijal da preuzmu američku svetsku dominaciju. Da li će se sve završiti ratom između Evrope i Rusije ili Kine i Indije, videćemo.

Kurir.rs/Logicno