Foto: Zorana Jevtić

infekcija otkrivena slučajno

OPASNA BOLEST IZBILA NA ZAPADU SRBIJE: Javio se lekaru, imao sve simptome korone, ali je utvrđeno da boluje od MIŠJE GROZNICE

Srbija

Na teritoriji Ivanjice registrovan je slučaj mišje groznice.

Infektivna bolest zabeležena je kod jednog mladića (23) iz Ivanjice, a prema našim saznanjima bolest je otkrivena slučajno. Naime, mladić se javio lekaru u ivanjičkom Domu zdravlja jer je imao povišenu temperaturu, sumnjajući da je oboleo od korone.

Međutim, nakon detaljnog pregleda i ispitivanja, konstatovana je mišlja groznica. Simptomi su slični kovidu, povišena temperatura, opšta slabost i malaksalost.

Kako su nam rekli u čačanskom Zavodu za javno zdravlje, upoznati su sa pojavom mišje groznice u opštini na Moravici i radi se na svim detaljima ovog slučaja. Epidemiolozi insistiraju na deratizaciji prostorija, higijeni ruku i namirnica i na zaštiti hrane koja mora biti van domašaja glodara.

Inače, izvori zaražavanja ovog opasnog infektivnog oboljenja su miševi i pacovi, a bolest se prenosi na ljude njihovom neposrednom izloženošću izlučevinama i konzumiranjem zaražene hrane i vode. Bolest napada i bubrege pa su mogući i urinarni problemi.

Zaraza se ne prenosi sa čoveka na čoveka.

(Kurir.rs/D.Č.)