Foto: Profimedia/Printskrin

NEVEROVATNO

MESI JE BIO TEŠKO BOLESTAN, A ONDA SE OBRATIO ČUDAKU IZ ITALIJE: Đulijano je izlečio Lea cvetnim kapima

Fudbal

Jedna od ključnih godina u karijeri Lionela Mesija bila je 2013.

Mesi je pretrpeo niz povreda koje su kočile njegovu formu, a često se na utakmicama moglo videti i kako povraća. Spekulisalo se da je u pitanju veliki stres koji je trpeo na terenu, ali se ispostavilo da je u pitanju reakcija tela na određene vrste hrane. Argentinac u to vreme nije imao najbolju ishranu za jednog vrhunskog sportistu. Živeo je od pica i crvenog mesa.

Kako bi rešio problem morao je da se obrati "čudaku" iz Italije. Otputovao je u Italiju kako bi se sastao sa doktorom Đulijanom Poserom, koji se više od dve decenije bavi sportskom medicinom, a koji propoveda metode koje su drugačije u odnosu na svoje kolege.

Poser je Mesiju napravio poseban jelovnik. Eliminisao je brašno, kvasac i rafiniranu pšenicu koja se nalazi u testeninama, pici i belom hlebu. Mesi je morao da se odrekne svinjetine, govedine, jaja, školjki i mlečnih proizvoda. Takođe, alkohol i gazirana bezalkoholna pića koja je Mesi obožavao, morali su da budu odstranjeni.

Italijanski lekar je naterao Mesija da forsira povrće, sezonsko voće i mineralnu vodu.

Ali, nije se radilo samo o ishrani. Poser je shvatio da Mesi mora da jača i na emocionalnom planu kako bi se izborio sa stresom i anksioznošću. U tom cilju je Mesi počeo da konzumira Bahov cvet, koji ima za cilj da postavi ravnotežu između uma i tela.

Bahov cvet je nazvao po Englezu Edvardu Bahu koji je pre 100-nak godina otkrio da rosa na laticama ovog divljeg cveta može da se koristi kao lek za ublažavanje lošeg zdravlja pod uticajem emocionalnog stresa. Veruje se da kapi ovog cveta vraćaju ravnotežu između uma i tela izbacivanjem negativnih emocija koje uključuju strah, neodlučnost, mržnju i brigu. Bah je bio pristalica teorije da je bolest tela rezultat disharmonije između uma i tela. Ovaj lek koriste mnogi sportisti, kao i neke od velikih filmskih zvezda, kao što su Salma Hajek, Kejt Blanšet, Dženifer Aniston...

Kurir sport