Foto: Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite Vranje

lepe vesti

BAKA JELKA (91) SE POLAKO OPORAVLJA: Najstarija Vranjanka koja je pobedila kovid za svaki slučaj pod nadzorom lekara

Srbija

Najstarija Vranjanka koja se izborila sa koronavirusom je Jelka Stanković (91) iz sela Uševce.

Baka Jelka je posle hospitalizacije i medicinske nege ponovo u svojoj sobi u Prihvatilištu. I dalje je pod nadzorom lekara, a oseća se dobro.

- Tri nedelje je ležala u bolnici na Hirurškom odeljenju. Sada je dobro. Prima terapiju koju je dobila, pod našim nadzorom, tako da smo i mi zadovoljni sa njom, jer preležala je koronu, a 1930. je rođena, tako da je sve sada u redu kao što je i bilo - kaže Snežana Tasić, rukovodilac Prihvatilišta za stara lica, gde baka Jelka živi poslednje dve godine.

Do novembra prošle godine odolevali su koroni. U međuvremenu, bilo je obolelih i među korisnicima i među zaposlenima. Sada je još troje korisnika na bolničkom lečenju.

- Troje korisnika, koji se nalaze na bolničkom lečenju, prema proceni lekara, imaju lakšu kliničku sliku i uskoro očekujemo uspešan završetak lečenja - ističe direktorka Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite Ivana Tasić.

Ističe i da je imunizacija korisnika sprovedena prema proceni lekara ko je u tom trenutku mogao da primi vakcinu.

- Imamo i korisnike koji su bili saglasni, ali iz određenih zdravstvenih razloga, prema proceni lekara, nisu mogli biti vakcinisani - dodaje Tasićeva.

U Prihvatilištu za stara lica pri Centru za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite trenutno je 28 korisnika. Tu su lica u stanju socijalne potrebe koja nemaju bližih srodnika ili o njima nema ko da brine.

Osim Prihvatilišta, pri Centru rade i Sigurna kuća i Dečji boravak za decu i mlade sa invaliditetom.

(Kurir.rs/RTS)