Foto: Profimedia

učinite šta je do vas

UČINITE SVOM MOZGU USLUGU I OČUVAJTE PAMĆENJE: Jedite ribu, jagode i BOROVNICE!

Život

Zaboravljate gde ste ostavili ključeve ili ne možete da se setite nečijeg imena? To može da izgleda kao bezazlena greška, ali takvi propusti u pamćenju sa protokom vremena mogu da se povećaju.

- Mozak neprestano prolazi kroz neuroplastičnost, što znači da raste i menja se tokom našeg života. Jedan od načina da podržite taj proces i poboljšate memorijsku funkciju je kroz određenu hranu - kaže naučnica i istraživačica neurodegenerativnih bolesti, dr Kristen Vilemijer.

Ona predlaže hranjive sastojke za bolju funkciju mozga i za pamćenje.

1. Omega-3 masne kiseline

- Omega-3 masne kiseline su oblik polinezasićenih masnoća, dobrih masti koje pomažu u oblikovanju kognitivnih sposobnosti. Bogate su kiselinama koje podržavaju kognitivnu funkciju, održavaju fluidnost ćelijskih membrana i povećavaju sinaptičku plastičnost - objašnjava ona.

Dovoljan unos DHA kiseline ima bitnu ulogu u procesu učenja i pamćenja tokom celog životnog veka.

foto: Shutterstock

- Što je ćelijska membrana fluidnija ona doprinosi zdravom raspoloženju i pamćenju. Takođe je presudna za opstanak, rast i obnavljanje ćelija - objašnjava naučnica.

Unos masne ribe poput bakalara, lososa, skuše, sardine i pastrmke će omogućiti vam unos proteina i omega-3 masnih kiselina. Za one koji su na biljnoj ili veganskoj ishrani, naučnica preporučuje morske alge, orahe, bademe, čia semenke, semenke konoplje i lanene semenke.

foto: Profimedia

2. Polifenoli

Polifenoli su prehrambeni antioksidansi na biljnoj bazi sa protiv upalnim prednostima, a bobičasto voće ih je prepuno.

- Borovnice su izvrsne za zaštitu od hroničnih bolesti i zdravlje mozga - tvrdi Kristen.

Naučna istraživanja pokazuju da zbog specifične biološke aktivnosti štite srce, krvne sudove i imunološki sistem. Posmatraju se i kao molekuli sa potencijalnim pozitivnim učinkom na prevenciju hroničnih upalnih bolesti, karcinoma i procesa starenja.

foto: Profimedia

Dvadesetogodišnje istraživanje sa Medicinske škole Harvard otkrilo je da su odrasli koji su jeli borovnice i jagode imali najsporiju stopu kognitivnog pada.

- Mogli bi odložiti kognitivni pad za čak dve i po godine - kaže naučnica.

foto: profimedia

Američko udruženje za srce objavilo je istraživanje koje je sprovedeno na više od 93.000 žena između 25 i 42 godine. Tokom 18-godišnjeg praćenja otkrili su da su one koje su jele borovnice i jagode tri puta nedeljno imale manje šanse za srčani udar.

Trenutno nema leka za Alchajmerovu bolest ili druge oblike demencije, ali umesto da se bojite neočekivanih ishoda, preuzmite kontrolu tamo gde možete. Dodavanje ukusnih i hranjivih namirnica u vašu ishranu, poput borovnica i oraha, jedan je od načina za preuzimanje inicijative u vezi sa zdravljem vašeg mozga.

foto: Shutterstock

(Kurir.rs/A.M./Mindbodygreen)

BONUS VIDEO: