seksualno napastvovanje

KOLIKO JE DUG PUT DO ISTINE O SEKSUALNOM NAPASTVOVANJU: Jugoslav Tintor, Igor Jurić i Vesna Stanojević u Usijanju dana (KURIR TV)

Društvo
> 21:25h

Glumica Danijela Štajnfeld u prisustvu zamenika javnog tužioca u policiji navela je identitet evenualnog izvršioca dela silovanja, rekla je Ivana Rakočević, portparol Višeg javnog tužilaštva u Beogradu,

Mediji nezvanično pišu da je seksualni napasnik koga je Danijela označila kao izvršioca krivičnog dela glumac Branislav Lečić.

Koliko je dug put do istine?

foto: Kurir

Gosti Usijanja dana u 19.30 Jugoslav Tintor advokat, Igor Jurić osnivač fondacije Tijana Jurić i Vesna Stanojević koordinatorka Sigurne kuće.

- Mene retko šta šokira, i već sam navikla da čuje sve i svašta, ali me ovo danas šokiralo, kaže Stanojević.

- Lečić je ambasador Fondacije Tijana Jurić, jako sam šokiran, jer ga poznajem, i rado se odazivao na naše aktivnosti. Naravno da sam na strani žrtve, ali mi je teško da shvatim da je o to zaista uradio, ali da ostanemo na pretpostavki nevinosti, kaže Jurić.

foto: Kurir

- Ne bi trebalo da brzopleto izvodimo zaključke na osnovu medijskih napisa i snimka. Prikupljeni dokazi moraju da ispune osnovane sumnje, pa i ako postupak počne treba poštovati pretpostavku nevinosti. Mediji treba da vode računa o izrazima, kaže Tintor.

- Žrtve teško pričaju o nasilju, neke je strah, neke je sramota. Verovatno nije mogla niti je bila spremna da ranije govori o tome. Ali treba sačekati, ovo će biti tema danima, jer je Lečić ime kod nas, kaže Stanojević.

-Najvažnije je da žrtva prijavi zlostavljane, onda se oslobađa od straha. ali snimanje bez dozvle je krivično delo, može se analizirati snimak veštačenjem, i sve je predmet postupka. U inicijalnoj fazi ni tužilaštvo nije donelo još odluku, kaže Tintor.

foto: Kurir

- Kod nas je problem što se više štiti nasilnik i silovatelj nego žrtva. Imali smo situacije da žene koje subile silovane zaćutale, jer su shvatile da ništa neće uspeti zbog veza silovatelja, teško se to prijavljuje a još teže se dovede do kraja. Naši sudovi su spori, kaže Stanojević.

- Ako ohrbrimo žrtve da se objavi tajna strana, one slučajeve koje ne znamo, onda smo nešto uradili, kaže Tintor.

foto: Kurir

- U manjim sredinama žrtve su često prepuštene same sebi, kaže Jurić.

- Zluopotreba ima svuda, nema institucije gde žene nisu zlostavljane, ucenjivane, to je prisutno, a mi se bavimo sporadičnim slučajevima, a ne celinom,kaže Stanojević.

- U slučaju MIlene Radulović veštaci su utvrdili da je sve što su žrtve rekle verodostojno. Istraga je privedena kraju, očekujem podizanje optužnice, kaže Tintor.

(Kurir.rs)

Usijanje danaBraislav LecicBeogradVise javno tuzilastvoJugoslav TintorIgor JuricVesna Stanojevic