Foto: fss

dao je 38 golova

MITROGOL JE IZJEDNAČIO REKORD BOBEKA: Napadač srpske reprezentacije piše istoriju, neka se spreme Ronaldo i društvo!

Prvi gol u pobedi protiv Irske (3:1) najlepši je gol u mojoj karijeri, probao sam i rizik se isplatio, otkrio je Aleksandar Mitrović

Fudbal

Neverovatni Aleksandar Mitrović! Robusni napadač srpske fudbalske reprezentacije potvrdio je epitet najproduktivnijeg centarfora na utakmici protiv Irske (3:1), kada je sa dva lepa gola doneo trijumf Srbiji, a ujedno i izjednačio rekord Stjepana Bobeka, po broju golova za nacionalni tim.

foto: fss

Valja pomenuti da Aleksandar Mitrović nije dao gol od 19. septembra 2020. godine, kada je postigao dva pogotka u duelu protiv Lidsa. Sklonjen je iz prvog tima Fulama zarad taktike trenera Skota Parkera koji ga otada ne vidi u startnih 11. Za Srbiju nije dao gol od oktobra prošle godine i remija sa Turskom (22), čak 24 utakmice. Međutim, Mitar ima duboko izražen patriotizam i jasno je da za reprezentaciju igra i sa više od 100 odsto svojih mogućnosti.

Gol za vođstvo Srbije od 2:1, lob sa nekih 20 metara iskosa, bio je prava umetnost.

- Mislim da mi je to najlepši gol u karijeri. Uglavnom dajem golove iz šesnaesterca, za promenu jedan van kaznenog prostora. Odigrao sam instinktivno. Znao sam da Duća (Tadić op.a.) vidi sve i da će lopta da dođe do mene. Golman je krenuo, pa je počeo da se vraća, probao sam i rizik se isplatio. Pokušao sam nekoliko puta i ranije, ovog puta je uspelo - rekao je Mitrović.

foto: Profimedia

Skroman kao i uvek, nije Mitrović mnogo pričao o rekordu koji je izjednačio, već o reprezentaciji Srbije.

- Jako bitna pobeda. Odigrali smo jednu jaku dobru utakmicu s obzirom da smo imali dva dana da se uigramo. Video se taj strah i mali pritisak na startu. Nesrećno smo primili taj prvi gol. Kako je meč odmicao, bili smo sve bolji. Ima detalja koji mogu da se poprave poput tog drugog gola koji smo primili. Trebaće nam malo vremena. Prvi put da smo kvalifikacije počeli pobedom. Jako bitan vetar u leđa za Portugaliju i Azerbejdžan. Nadam se da ćemo nastaviti sa pobedama.

foto: FSS

Srpski napadač ima 26 godina, pred njim su tek najbolje utakmice za Srbiju i sasvim je sigurno da će postaviti novi rekord i dati domaći zadatak budućim generacijama.

Otkrio je Aleksandar Mitrović koliko mu je značio razgovor sa selektorom Draganom Stojkovićem:

- Mister je jako harizmatičan čovek. Uspeo je na nam, na tih par sastanaka i treninga, nametne taj njegov stil, da igramo fudbal bez obzira na protivnika. Da mi budemo tim koji ima loptu, koji diktira tempo, koji se pita. Ubeđen sam da će sve to izgledati sve bolje - uveren je Mitrović.

foto: Printskrin

Selektor Dragan Stojković uveo je Aleksandra Mitrovića u igru u 63. minutu, a ovaj mu se odužio sa dva gola za sedam minuta.

- Sa Mitrovićem sam imao razgovor, "fejs tu fejs", prvog dana kada smo se okupili, otvoren razgovor i rekao sam mu šta mislim, da ne sme da razmišlja o prošlosti jer se od nje ne živi. Problemi koje je imao u svom klubu, neigranje... Sam poziv moj koji mu je upućen dovoljno govori koliko ga cenim. Nikad nisam imao sumnju da je on igrač visokog kvaliteta koji može da nosi teret napada nacionalnog tima - objasnio je Piksi.

Najbolji strelci reprezentacije

Bobek Stjepan 1946-1956 38

Mitrović Aleksandar 2013-2021 38

Galić Milan 1959-1965 37

Marjanović Blagoje 1926-1938 37

Milošević Savo 1994-2008 37

Mitić Rajko 1946-1957 32

Bajević Dušan 1970-1977 29

Veselinović Todor 1953-1961 28

Kostić Borivoje 1956-1964 26

Mijatović Predrag 1989-2003 26

Kurir sport/A. Radonić