Foto: Kurir.rs/ T.S.

Vrednost investicije je 1,4 milijarde dinara

VRANJE: Rekonstrukcija bolnice teče po planu, završetak radova za 730 radnih dana

Srbija

Direktorka Zdravstvenog centra Vranje, dr Ljiljana Antić sa saradnicima kontinuirano nadlgeda tempo kojim se odvijaju radovi na rekonstrukciji starog dela Bolnice i u stalnom je kontaktu sa odgovornima za realizaciju projekta rekonstrukcije.

Radovi na rekonstrukciji paviljonskog dela Opšte bolnice u Vranju počeli su početkom oktobra 2020. Vrednost investicije je 1,4 milijarde dinara. Završetak radova planira se za 730 radnih dana.

U okviru rekonstrukcije paviljonskog dela bolnice u Vranju biće izgrađen centralni hol, novi objekat, koji će biti glavni ulaz u rekonstruisanu i obnovljenu bolnicu. Tu će biti smešteni infopult sa polikliničkim i internističkim ambulantama.

foto: Kurir.rs/ T.S.

Planira se nadogradnja postojećih paviljonskih jedinica, odnosno nadogradnja objekata iznad ortopedskog, urološkog, očnog i internog odeljenja,

- Dinamika rekonstrukcije se odvija prema planu. Uspeli smo da uspešno privremeno izmestimo Ortopediju, Oftalmologiju, Urologiju i u ambulantnom i u stacionarnom delu kako bi naši korisnici zdravstvenih usluga mogli da dobiju svu neophodnu i potrebnu zdravstvenu zaštitu i koristim priliku da se zahvalim i pacijentima i našim lekarima i medicinskim sestrama i tehničaraima ovih službi ali i Službe za ginekologiju i akušerstvo na strpljenju i podršci da se rad reorganizuje. Ova promena je privremenog karaktera a završetak radova planira se za 730 radnih dana.

- Imamo inicijativu i radimo na tome da dodatno uradimo i rekonstrukciju stare zgrade Hirurgije, voleli bismo da istovremeno i nekadašnje prostorije i zgradu službe Neurologije takođe privedemo nameni i da ceo taj prostor koji čini deo Zdravstvenog centra a gleda na centar Grada Vranja bude onakav kakav naši pacijenti i sugrađani zaslužuju i što se tiče njegove namene a i izgleda i verujem da ćemo u tome uspeti - kaže direktorka ZC Vranje I dodaje:

“Takođe razmatramo i u razgovorima smo sa predstavnicima Eparhije Vranjske, Srpske Pravoslavne Crkve i Njegovim preosveštenstvom, Vladikom Pahomijem da Zdravstveni centar Vranje u svom dvorištu dobije i crkvu, gde će svi naši pacijenti moći da dobiju i duhovnu podršku koja je važna svima nama, pogotovu u ovim teškim vremenima u kojima živimo i radimo.

foto: Kurir.rs/ T.S.

Direktorka vranjskog Zdravstvenog centra specijalista interne medicine od nedavno je i subspecijalista gastroenterohepatologije.

- Za mene je u procesu mog usvršavanja jako važan i veliku ulogu ima svakodnevni kontakt sa pacijentima, proces lečenja i njihovog izlečenja i sve ono što posebnim čini taj humani deo, pored profesionalnog dela posla. Sve vreme od kada sam u menadžmentu, najpre kao upravnica Opšte Bolnice Vranje a potom i v. d. direktorka Zdravstvenog centra Vranje, ordiniram i radim u svojoj matičnoj Službi za internu medicinu, odbranila sam svoju subspecijalizaciju.. Ovde za mene svakako nije kraj. Moj moto u životu je da najmanje praznom pričom a najviše delima, radom i svojim ličnim primerom pokažem i ilustrujem ono o čemu govorim.

- Mi lekari u obavezi smo da u kontnuitetu kroz proces Kontinuirane medicinske edukacije pratimo, upoznajemo i stalno primenjujemo najnovija medicinska znanja i dotignuća koja se u današnje vreme obnavljaju veoma brzo i veoma intenzivno, shodno izazovima sa kojima se suočva zaštita i očuvanje zdravlja i života ljudi. Dansa je to više nego izraženo i kroz aktuelnu borbu protiv pandemije korona virusom u celom svetu i kod nas - napomenula je dr Antić..

foto: Kurir.rs/ T.S.

Ona je istakla značaj usavršavanja lekara I medicinskih sestara i najavila novu podelu specijalizacija u ovoj godini u ZC..

- Da ne bi došli u situaciju da nemamo lekare, medicinske sestre i vrsne stručnjake i među jednima i među drugima jer usavršavanje je podjednako važno za obe kategorije i za lekare i za medicinske sestre i tehničare, posle godina i godina nečinjenja, u vreme od kada sam ja na čelu Zdravstvenog centra Vranje, upošljeno je 88 ljudi, 44 lekara je dobilo specijalizaciju nakon 10 godina zastoja i očekujemo novu podelu specijalizacija u ovoj godini. Subspecijalizacija ili drugim rečnikom, uža specijalizacija gastroenterohepatologije je visoko stručna medicinska usluga koju jedino ja pružam u celom Pčinjskom okrugu, ali opet, ličnim primerom, jer je dr Milan Mladenović takođe na usavršavanju iz ove oblasti, pokazujem da ako se na vreme misli i misli na ovakav proaktivan način benefiti su višestruki kako za nas i naše kolege lekare, tako i za brigu za naše pacijente i izlečenje zdravstvenih problema koje imaju - ističe dr Antić.

Ona je dodala da je u toku kompletna rekonstrukcija koja obuhvata betoniranje i sređivanje dvorišta i prilaza ulazima u Kovid ambulantu, kako bi se pacijentima omogućilo da imaju sve nepohodne uslove prilikom dolaska na preglede a koje su propisane aktuelnim epidemiološkim merama na snazi.

Podsećanja radi od 23. marta do sredine marta u Kovid ambulanti urađeno je: 42 778 pregleda, 6 373 PCR i 11 662 antigenskih testiranja, 32 586 laboratorijskih analiza i 27 031 radioloških pregleda. Zbog novog talasa zaražavanja i povećanog broja pacijenata trenutno u Kovid ambulanti radi 10 medicinskih ekipa, 2 laboratorije i u funkciji su 2 punkta za testiranja. Trenutno je aktivan jedan punkt za testiranje gde se rade antigenski i PCR testiranja.

Govoreći o planovima za budućnost prva žena direktor ZC Vranje kao priortet navodi završetak rekonstrukcije paviljonskog dela Opšte bolnice

- Zaokružiti jednu takvu celinu, staviti Bolnicu pod jedan krov, metaforično a onda i svakom drugom pogledu jeste za sve nas koji radimo na tome jedno zaveštanje budućim generacijama Srbija će pamtiti i mnogo više od toga a to su nikada više i nikada bolje izgrađenih i opremljenih bolnica i kliničkih centara u celoj Srbiji, nikada više upošljenih mladih lekara i medicinskih sestara i tehničara u celoj Srbiji, nikada veće plate u istoriji srpskog zdravstva, zaslugom predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića i Ministarstva zdravlja na čelu sa doktorom Zlatiborom Lončarom!!! Mi ovde u Vranju ne smemo da budemo otuđeni i izolovani od progresa kojim srpsko zdravstvo Srbiju stavlja na prvo mesto u Evropi kada govorimo o vakcinaciji i slažem se da vreme u kome živimo nije lako, ali zapravo nijedno vreme kada radite, kada napredujete i delima ostavljate trag u vremenu o sebi a delima ispisujete stranice istine i ne može da bude lako. Ponosna sam na Zdravstveni centar Vranje, na sve zaposlene i njihovoj posvećenosti našim građanima i brizi za njihovo zdravlje - poručila je direktorka ZC Vranje,

(Kurir.rs/ T.S.)