Foto: Ana Paunković

kovid

SRBI SU ORGANIZOVANI KAO KINEZI: Damir iz BiH ima samo REČI HVALE nakon vakcinacije u Beogradu SPASILI STE KO ZNA KOLIKO ŽIVOTA

Društvo

Seli smo u kombi, nas petero prijatelja i moja teta, pa krenuli za Beograd, bez najave, pa što bude. Dobili smo besplatno cepivo, parking nam je takođe bio besplatan, a sve je išlo tako brzo kao da su ih Kinezi organizovali!

Ovako priča Damir Slipičević (52) iz Sarajeva, jedan od nekoliko stotina građana BiH koji su ovog vikenda pohrlili u Beograd na vakcinisanje viškovima AstraZenekinog cepiva, proizvedenog u Indiji, na koje je Srbija prvo neformalno, a onda i službeno, pozvala strane državljane.

Na parkingu, kao kaže, bilo je nekoliko stotina parkiranih automobila iz BiH, Makedonije, Crne Gore... Nekoliko dana unazad, do juče, moglo se doći bez najave, ali Srbija je zbog velikih gužvi preko svoje eUprave objavila kako je potrebno prijaviti se za termin.

- I pre su naši ljudi odlazili na vakcinaciju ako su uspeli da se prijave sa broja mobilnog u Srbiji. A onda je pre nekoliko dana društvenim mrežama počela kolati informacija da se može doći i bez najave, tako smo i mi otišli, skupilo se nas nekoliko prijatelja iz komšiluka - smeje se Damir.

Njemu je bilo veoma važno da se vakciniše.

- Zbog kovida-19 sam nedavno izgubio člana uže porodice i smatram da je važno da se vakcinišemo. Zahvalan sam Srbiji što je premostila podele i pružila nam priliku da se vakcinišemo. Tako je spasila ko zna koliko života jer nam naši političari nisu osigurali ni minimalnu imunizaciju - ogorčen je Damir koji se čak borio i tokom rata u BiH.

Damir je pokazao i fotografije nastale ispred punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu, a navodi da postoji i knjiga utisaka u koju su mnogi upisali: "Hvala, Vučiću".

Na granici BiH i Srbije i dalje vlada velika gužva jer mnogi žele na vakcinaciju.

Damiru, kako kaže, ne smetaju glasine o AstraZeneki, dobrobit cepiva je prema njegovim rečima daleko veća. Osećao je blaže nuspojave, a na revakcinisanje će opet za tri meseca.

- Fantastično su organizovani, sve je išlo vrlo brzo, upis, kratki razgovor sa doktorom u nekom od 30 boksova i na kraju cepljenje. Nakon deset minuta, ako nema problema, može se seesti u auto i krenuti natrag. Baš nam je bilo žao što je sve tamo zatvoreno. Hteli smo da im barem pare za kafu ostavimo - šali se Slipičević.

Za vakcinaciju u Srbiji se inače prijavilo oko 7.500 preduzetnika iz regiona.

(Kurir.rs/24sata.hr)