Foto: Shutterstock

NA DANAŠNJI DAN 1999. POGINUO JE MAJOR RADOJICA KOVAČ! NATO je šestog dana od početka agresije NEMILOSRDNO GAĐAO OVAJ SRPSKI GRAD

Društvo
> 19:35h

NATO bombardovanje počelo je 24. marta 1999. godine.

Agresori su tada počeli da nas zasipaju bombama, i to je trajalo 78 dana.

Na današnji dan, šestog dana od početka agresije,agresor je bombardovao pogon fabrike "Zdravlje" iz Leskovca, Crveni krst, kao i zgradu MUP-a gde je poginuo major policije Radojica Kovač.

Takođe, šestog dana agresije, bombardovan je i ponovo aerodrom u Batajnici, a stanovnici tog naselja kažu da nije prošao dan a da Batajnica nije bombardovana.

Podsećanja radi, general-potpukovnik Spasoje Smiljanić, komandir Jugoslovenskih Vazdušnih Snaga i PVO, izjavio je da je u prvoj nedelji NATO agresije protiv Jugoslavije, Jugoslovenska Armija srušila sedam neprijateljskih letelica, uključujući jedan F-117A, tri helikoptera, tri aviona bez pilota, i 30 krstarećih raketa.

Bombardovanje Savezne republike Jugoslavije počelo je 24. marta 1999. godine iako Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije izdao dozvolu za vojnu intervenciju.

Za 78 dana bombardovanja u napadima je poginulo 1.008 pripadnika bezbednosnih snaga, a ukupan broj civilnih žrtava se do danas ne zna.

Nevladina organizacija Hjuman rajts voč, koja se bavi ljudskim pravima, navodi da je poginulo između 489 i 527 civila.

Poslednje bombe na Srbije su pale 10. juna 1999, a pričinjena je ogromna materijalna šteta.

Kurir.rs / S.T.