ŠPILEROVA KUĆA

SRAMOTA! NOVI SAD ZAMALO OSTAO BEZ NAJSTARIJE KUĆE: Investitor pretio rušenjem objekta starog više od 300 godina KURIR TELEVIZIJA

Špilerova kuća, najstarija u Novom Sadu, od nedavno ima novog vlasnika koji je želeo da je sruši i na njeno mesto podigne savremenu zgradu.

Srbija

Ipak, Zavod za zaštitu spomenika kulture taj zahtev je odbio, te će, nadaju se oni koji se bore za njeno očuvanje, s obzirom na to da predstavlja jedan od simbola istorije i kulture najvećeg grada Vojvodine, ovo zdanje biti sačuvano u ambijentalnom obliku.

“Pre par meseci je došla informacija da je neki investitor kupio sve te placeve. Špilerovu kuću i placeve okolo i da ima plan da to ruši I zida niže zgrade. Pre nedelju dana, jedan prijatelj mi je poslao fotografiju gde se vidi da je otvoren krov, dakle da je neko namerno sklonio crepove. Otvaranjem krova bi se stvorio put da se kuća skroz sruši ”, rekao je Robert Čoban, Fondacija za kulturnu i industrijsku baštinu.

Da do toga ne bi došlo, ova fondacija se obratila nadležnima. Zahvaljujući reakciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, to je sprečeno.

“Mi ćemo tu kuću srediti. Ministarstvo kulture i Vlada Srbije su izdvojili su 300 miliona pored ovoga što grad izdvaja godinama. Mi smo planirali ove godine, sad se radi kompletna dokumentacija, da se što pre počne obnova Špilerove kuće. Da se obnovi temelj, krov, fasada. Kuća se zida od temelja, a obnavlja od krova. U nekoj daljom perspektivi treba pronaći partnere u duhu struke, a opet u cilju da se osmisli dobar sadržaj kako bi to samo sebe održavalo. ”, rekao je Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Kuća su sagradili su jezuiti tokom boravka u Petrovaradinu od 1693. do 1773. godune, u vreme kada je ovaj katolički red bio zabranjen, a naziv je dobila po porodici Špiler, koja je u ovoj kući živela u 19. i 20. veku. Starija je od samog Novog Sada i neizostavni je deo istorije grada.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video: