Foto: Printscreen/ RTS

mere daju rezultate

DR KON: Danas ćemo imati konsultacije u vezi sa merama, virus kulja svuda oko nas

Društvo
> 09:36h

Imamo nešto što se zove stabilizacija na visokom nivou, za Beograd možemo da kazamo da se zaravnila kriva. Današnji podaci i oni narednih dana su bitni, pratićemo situaciju - rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.

Doktor je istakao da i ono što smo uradili po pitanju mera daje razultate.

- Već drugu nedelju nemamo jasan porast. Pokazali su se i efekti mera i efekti vakcinacije - kazao je Predrag Kon.

Imamo najozbiljniju epidemiološku situaciju, teže slučajeve, mnogo je pacijenata na intenzivnoj nezi.

Uglavnom se pominju Niš, Novi Sad, u Vranju se smiruje situacija, u Voijvodini je virus aktuelan. Imaćemo konsultacije danas, jos uvek smo u teškoj situaciji - objsnio je dr Kon.

Oaza

- Kafići i restorani su zamišljene oaza u glavama ljudi gde oni uđu, skinu masku i zaborave na koronu. Druga stvar je kada dolazite iz istog domaćinsva - istakao je on.

Dodao je i da će danas biti održane konsultacije u vezi sa epidemioloskim merama.

- Za sada se uočava da je veći nivo zaštite kod onih koji su vakcinisanih. Ono što se zna je da oni koji su preboleli kovid treba da se vakcinišu posle tri meseca. Virus kulja, svuda je oko nas, a da bi smanjili prisustvo virusa to možemo uz pomoć mera i vakcinacijom - kazao je on.

Ukazuje da je procenat vakcinisanih u Beogradu prešao 30 odsto, a gotovo 60 odsto starijih od 65 godina u Beogradu primilo je vakcinu.

- Imamo najozbiljniju epidemijsku situaciju bez ozbira na brojke, hospitalizovani su uglavnom teži slučajevi. Taj vrh piramide su oni koji su u bolnici, posebno oni koji su na respiratorima ili potpori kisenoika, takvih ima jako mnogo - dodaje Kon.

(Kurir.rs/RTS)