Foto: Profimedia / FRANCOIS XAVIER MARIT / AFP

20 godina od hapšenja

SLOBA ME PITAO DA POPIJEMO NEŠTO, PA SAM KUPIO VISKI! Tadašnji upravnik CZ otkrio ko nije dao da se Miloševiću stave lisice

Politika

Hapšenje bivšeg predsednika SRJ i Srbije počelo je 30. marta 2001. i završilo se tek posle dva dana, uz žestoku dramu u vili Mir i sedmočasovne pregovore o predaji.

Tadašnji upravnik Centralnog zatvora Dragiša Blanuša otkrio je javnosti neke tajne iz čuvene ćelije broj 1.121, u kojoj je boravio Milošević sve do izručenja Haškom tribunalu, poput one u kojoj mu se nekadašnji gospodar života i smrti u Srbiji maltene ispovedio i priznao da su mu svi, osim porodice, okrenuli leđa.

On je ispričao i kako je došlo do neverovatne situacije da pritvorenik i upravnik piju zajedno viski:

- Milošević se okrenuo levo-desno i rekao mi: "Upravniče, mogli biste da dođete večeras, a mogli bismo i nešto da popijemo." Ja se onako trgnem i ja se okrenem levo-desno. Sami smo i kažem: "A šta pijete?", umesto da kažem da je to zabranjeno. On kaže: "Pa pijem sve." I kupim flašu viskija. Vratim se oko 11 sati uveče, stavim dve čaše i flašu kod sebe, da ovi stražari ne vide, i odem... Razgovarali smo o ljudima koji su ga okruživali, pre svega u policiji, o njegovom lošem izboru ljudi, razgovarali smo o mnogo čemu, o mojoj porodici, njegovoj... Kada je došao, rekao je: "Mene su svi napustili osim porodice", onda sam ja rekao: "Pa eto, to su ti vaši loši izbori."

Ne možete da ga vežete

- Ima jedan trenutak koji je na mene ostavio vrlo jak utisak. Tužilac saopštava: "Vi ste sada uhapšeni i sad ste u nadležnosti Haškog tribunala." Oficir bezbednosti prilazi i ja prilazim i kažem: "Ne možete da ga vežete." Vidim da, po pravilu službe, to sledi. On me pogleda, a ja nastavim: "Ovde, na ovoj teritoriji, nećete ga vezati." I on pokuša onda da ga pretrese, ali ja i to sprečim.

(Kurir.rs)