Foto: EPA/ROBERTO FILIBECK

nezahvalnost

KUBA U JEKU PANDEMIJE POSLALA U ITALIJU 53 LEKARA DA SE BORE PROTIV KORONE: Rim vratio uslugu, glasao protiv osude embarga

U jeku pandemije kovid-19, prošle godine, Italija je pozdravila dolazak 53 kubanska lekara i medicinsko osoblje koji su doslli da pomognu u bitci protiv pandemije, a sada im vraćamo, piše onlajn novina leve orjentacije "Kontropjano", tako što smo glasali protiv rezolucije kojom se osuđuju posledice embarga kojima je izložena Kuba.

Planeta

Prema pisanju lista, rezolucija koju su u UN predstavile Kina i deo nesvrstanih zemalja, prošla je sa 30 glasova "za", ali ostaje gorka istina da je Italija, zajedno sa Austrijom, Brazilom, Nemačkom, Velikom Britanijom, Holandijom, Poljskom, Japanom i SAD, bila među zemljama koje su glasale protiv.

Rezolucijom se osuđuju posledice koje embargo prouzrokuje u zemljama kojima su sankcije nametnute, a među takvima su pored Kube još i Sirija, Iran i Venecuela.

"U martu 2020, svi Italijani, mediji, političari i članovi tadašnje vlade čestitali su Kubi, koja je, uprkos ekonomskoj blokadi i prvim slučajevima zaraženih virusom registrovanim kod kuće, poslala svoje lekare kako bi pomogli našem medicinskom osoblju u borbi protiv kovid-19", piše list u članku pod nazivom "Nezahvalnost".

U vreme pandemije međunarodne sankcije još više pogoršavaju zdravstvenu i uopšte ukupnu situaciju za stanovništvo u zemljama koje su izložene raznim vrstama međunarodne izolacije.

List podseća da su Evropska Unija, pa prema tome i Italija, i prošle godine glasali protiov rezolucije UN kojom se tražila suspenzija embarga u vreme pandemije kovid-19.

Kurir.rs/Tanjug