Foto: Profimedia

SEĆANJA

NI SAD MI NE BI BILO SVEJEDNO, A NE ONDA SA 20 GODINA: Lazar Marković bio STARTER LIVERPULA na poslednjem gostovanju Realu

Pred duel španskog i engleskog tima u Ligi šampiona, fudbaler Partizana prisetio se za Kurir utakmice na Santjago Bernabeuu 2014. godine

Fudbal

Ukrstio je žreb za četvrtfinale Lige šampiona Real i Liverpul, pa se 6. aprila na stadionu Santjago Bernabeu očekuje velika bitka. Bitka kakva je poslednji put na istom mestu vođena u novembru 2014. godine.

A u startnih 11 Liverpula tada se našao i jedan Srbin. As Partizana Lazar Marković igrao je za "redse", i to je jedna od utakmica koju sigurno pamti. Za Kurir se Markec prisetio ovog meča.

foto: arhiva

- Nije mi to bila prva velika utakmica, ali je svakako bila među najvećim. Igrao sam na Enfildu protiv Mančestera, osetio sam šta to znači. Kako sam se osećao? Real je jedan od najvećih klubova, Liverpul takođe... Imao sam 20 godina, a ni sad mi ne bi bilo svejedno - kaže Marković, pa dodaje:

- Specifična je atmosfera, sećam se navijača iza gola. Slično je na Enfildu, svakako nikome ne bi bilo svejedno. Kada možeš da kažeš da si igrao za klub kakav je Liverpul, sigurno je da si nešto napravio u karijeri.

foto: AP

- Ponosan sam na to. Mlad sam otišao, bila je tad smena generacija u Liverpulu. Tek kada je Klop došao, sve se promenilo, videlo se koliko je zapravo Liverpul veliki klub. Uveo je nešto svoje, nemački pristup... U moje vreme sve je bilo englesko.

Da li bi sada, kada znaš kako je bilo u tvoje vreme i posle toga, malo sačekao sa odlaskom na Enfild?

- Ne bih ništa menjao! Kad te zove Liverpul, ne čekaš ništa. Došao trener u Lisabon da me zove, da mi priča koja će biti moja uloga. Fudbal je život, većina bi sigurno postupila kao i ja.

foto: AP, Profimedia

Da li si navijač Liverpula?

- Navijam za sve klubove u kojima sam igrao. I za Benfiku, Fenerbahče. Priznajem, pre nego što sam potpisao za Liverpul, bio mi je drag Čelsi. Ali kada sam došao i osetio šta je to, od onda je to samo Liverpul.

Šta očekuješ od dvomeča s Realom?

- Definitivno sam uz Liverpul. Fali Van Dajk, takva je sezona, ali, diže se ekipa, doguraće daleko i ove godine.

foto: Profimedia

Misliš li da mogu ponovo da osvoje Ligu šampiona i koga vidiš kao favorita za trofej?

- Ako to ne bude Liverpul, voleo bih da bude Mančester siti. I mislim da će Siti osvojiti. Igraju sjajno, lepše od Bajerna, koji je isto tako favorit. A voleo bih i zbog Gvardiole, koga svi napadaju što je dao ne znam koje milione za defanzivce.

foto: @starsport

Piksi je mnogo iskusan, neće pokleknuti

Lazar Marković optimista je kada se radio o "novoj" fudbalskoj reprezentaciji Srbije sa Draganom Stojkovićem na čelu:

- Mislim da će s Piksijem sve biti kako treba. Ima preveliko iskustvo, neće on pokleknuti. Vreme je da svi, mislim i na igrače, novinare, navijače, stanu uz reprezentaciju. I onda ćemo otići i na Svetsko i na Evropsko prvenstvo.

foto: Starsport©

Moj Partizan ima pobednički mentalitet

Markec na terenu u dresu Partizana izgleda baš onako kako navijači od njega očekuju, a crno-beli su u sjajnom nizu uzastopnih pobeda:

- Imamo pobednički mentalitet i u dobroj smo seriji. Zasluge za to idu Saletu Stanojeviću i njegovom stručnom štabu. Kod nas u prvenstvu je devet bodova mnogo, titula jeste daleko, ali ide derbi, pa ćemo videti šta će biti posle toga.

Kurir sport / Gojko Filipović