Foto: Firefly Production

glumac o novim izazovima

ZA ULOGU BEBE POPOVIĆA SAM SE SPREMAO KAO ZA SVAKU DRUGU Radovan Vujović za Kurir o seriji PORODICA, devedesetim i pozorištu

Pop kultura
> 21:46h

Srca publike u seriji "Porodica", čije emitovanje je završeno na Superstar TV i RTS, osvojio je Radovan Vujović kao Vladimir Beba Popović. Glumac za Kurir otkriva na koji način se pripremao za ulogu sekretara Biroa za komunikacije u vladi Zorana Đinđića i kako je on upamtio devedesete i vladavinu Slobodana Miloševića.

- U seriji "Porodica" nije sve bilo zamišljeno i bazirano na pukoj imitaciji i rekonstrukciji, izazov mi je bio da pronađem tačnu energiju i način na koji on razmišlja. Kao i kod spremanja ostalih uloga, pokušao sam da prikupim što više informacija i saznam što više o liku koji igram. Odgledao sam njegova gostovanja na televiziji, čitao intervjue i sve ostalo što sam uspeo da nađem.

foto: Dado Đilas

Da li ste iznenađeni uspehom serije i reakcijama na nju?

- Nisam iznenađen. Kada sam pročitao scenario, saznao ko su glavni glumci i nosioci serije, ko je direktor fotografije, ko piše muziku, kakav pristup imaju reditelj i kreator, jasno mi je bilo kakav će rezultat biti.

Koliko je vam je blisko vreme koje opisuje serija "Porodica"? Kako pamtite vladavinu porodice Milošević?

- Nije mi posebno blisko to vreme. Tada sam bio dečkić od 16-17 godina i neke druge, lepše, stvari su me okupirale, politika mi nije bila ni na kraj pameti. Tek kasnije sam uvideo da je politika, nažalost, neodvojiv deo naših života. Vreme vladavine Miloševića pamtim po restrikcijama struje, nemaštini, besparici, sankcijama, ratu, inflaciji, redovima, gužvama...

foto: Firefly Production

Šta mislite da neko ko je rođen u postmiloševićevoj eri može da nauči iz ove serije i kakvu pouku da izvuče?

- Svašta može da se nauči iz ove serije. Npr. kako je narodom lako izmanipulisati i koje su posledice jedne tako masovne zablude. Može da se nauči šta znači rat za jednu zemlju i za budućnost njenih građana. Neko bi mogao da shvati da svetski moćnici kroje sudbine celog sveta i da smo mi mali narod koji ne može da se bori protiv velikih, već treba mudro da se snađe, sačuva i opstane... Ali ja sumnjam da će iko išta naučiti iz ove serije. Mi Srbi smo mnogo puta kroz istoriju imali priliku da naučimo na svojim greškama, ali nismo. Zašto bi sada bilo drugačije?

foto: Damir Dervišagić

Pozivam publiku da dođe u JDP i Teatar na Brdu

Pored filma, sjajni ste i pozorišni glumac. Gde publika može da vas vidi?

- U mom Jugoslovenskog dramskom pozorištu, ali i u Teatru na Brdu. Baš na Banovom brdu igram predstave "Pazi šta želiš" 8. aprila i "Celo telo tu me boli" 10. i 20. aprila.

Kurir.rs Maša Kostić

BONUS VIDEO: