Foto: Printscreen/Tanjug

na Aerodromu "Nikola Tesla"

STIGLO JOŠ 500.000 DOZA KINESKE VAKCINE Premijerka Ana: U populaciji od 65 do 74 godine vakcinisano više od 51 odsto stanovništva

Društvo
> 12:19h

U Srbiju danas stiže novi kontingent kineskih vakcina protiv korona virusa Sinofarm, a njihovu isporuku će na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekuje premijerka Ana Brnabić.

FOTO: Printscreen/Tanjug
FOTO: Kurir
FOTO: Printscreen/Tanjug
FOTO: Printscreen/Tanjug
FOTO: Printscreen/Tanjug
FOTO: Printscreen/Tanjug
FOTO: Printscreen/Tanjug
FOTO: Printscreen/Tanjug
FOTO: Printscreen/Tanjug
FOTO: Printscreen/Tanjug
FOTO: Printscreen/Tanjug
FOTO: Printscreen/Tanjug
FOTO: Printscreen/Tanjug

- Ukupno smo od NR Kine dobili 2,5 miliona vakcina. Svih ostalih imamo nešto malo manje od milion. Sutra kada stigne još 106.470 Fajzerovih preći ćemo cifru od 3 miliona vakcina koje je Srbija dobila. Kada kažem dobili, znači isporučenih, sve vakcine smo platili, kao i AstraZeneka iz Kovaksa što smo platili. Ova isporuka dovoljno govori o partnerstvu sa Kinom i o tome koliko su nam naši partneri iz Kine i kompanije Sinofarm izašli u susret i pomogli da se kampanja masovne imunizacije u Srbiji odvija kao što je planirano - rekla je premijerka i zahvalila se Kini na ovom značajnom kontigentu.

Brnabić je rekla da je ohrabruje činjenica da imamo 26 odsto od ukupne punoletne populacije vakcinisane barem jednom dozom, a 20 odsto sa dve doze.

Cilj nam je da do kraja aprila imamo oko 40 odsto punoletne populacije vakcinisane prvom vakcinom - naglasila je premijerka.

foto: Printscreen/Tanjug

Brnabićeva je kazala da je posebno raduje podatak, koji je videla jutros, a koji je važan za našu zemlju i zdravstveni sistem, da je u starosnoj populaciji između 65 i 74 godine vakcinisano preko 51 odsto stanovništva.

- U starosnoj grupi preko 75 godina imamo 42 odsto vakcinisanih. To je ono što je važno nastaviti u narednim danima. Potrebno je da zaštitimo te dve starosne kategorije pre svega, pa hronične kategorije kako bi smanjili pritisak na zdravstveni sistem, objasnila je premijerka.

Proverava se efektivnost svih vakcina u Srbiji

Premijerka Brnabić izjavila je da se radi istraživanje efikasnosti, odnosno efektivnosti svih vakcina koje su u upotrebi u Srbiji, i da su pokazatelji jako dobri.

- Radi se istraživanje svih vakcina koje imamo i kojima vakcinišemo stanovništvo, radimo to i za Sinofarm, Fajzer, Sputnjik i AstraZeneka vakcinu, i u ovom trenutku pokazatelji su jako dobri - rekla je Brnabić upitana da li se u Srbiji radi istraživanje efektivnosti kineske vakcine.

Na pitanje da li se razmatra da građani koji posle 40 dana od druge doze nisu razvili dovoljan nivo antitela prime treću dozu kineske vakcine, Brnabić je rekla da bi sve što se tiče eventualne treće doze ostavila stručnim službama, koje savetuju vladu i Krizni štab.

- U ovom trenutku se ne razmatra davanje treće doze, ali ako to bude preporuka samog proizvođača, to će biti uzeto u obzir. Dakle, preporuka proizvođača i analize koje mi radimo, ALIMS, Krizni štab i naše Nacionalno telo za imunizaciju - rekla je Brnabić.

foto: Printscreen/Tanjug

Sulude insinuacije da se neko ugradio u cenu vitamina

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je, kada je reč o nabavci vitamina koji će biti podeljeni penzionerima, najvažnije da se za najmanja moguća sredstava, nabavi najviše vitamina, što je, ističe, urađeno i ovog puta.

- I kao što su bile strašne, monstruozne tvrdnje da se neko ugrađivao u cenu kovid bolnice, monsturozne su i insinuacije da bi se neko ugrađivao u cenu vitamina. Meni je to sumanuto i suludo. Ja tako nešto ne bih mogla ni da pomislim - rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje da li je nabavka vitamina morala da bude hitna i ima li tu sukoba interesa, jer je izabrana, kako je rečeno, ponuda čoveka za koga je predsednik rekao da mu je prijatelj.

Brnabić je rekla da se tema tako opet prebacuje u polje koje ne treba da bude na prvom mestu, već to treba da budu bezbednost i zdravlje građana i briga o njima, pre svega najstarijima. Ona je navela i da nema u Srbiji mnogo proizvođača vitamina, ni onih koji ih prodaju, ni onih koji su prisutni na tržištu, te da teško može da zamisli da kritičari ove akcije ne bi našli sukob inetersa, da je od bilo koga nabavjleno.

- Ovo je relativno mala zemlja, svi se znaju, ali kada ljudi krenu da izvlače pobočne veze, svako može da se poveže sa svakim - rekla je Brnabić.

- A, da li je Aleksandar Vučić poznaje nekoga, pa, poznaje milion ljudi, ne znam šta to dokazuje - dodala je Brnabić.

Sa premijerkom je bila i ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo.

(Kurir.rs/Tanjug)