Foto: EPA/ Franck Robichon

pripremaju novi zakon

SMATRAJU IH VITALNOM RADNOM SNAGOM Japanska vlada želi da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju

Japanska vlada namerava da predloži parlamentu zakone o podizanju starosne granice za odlazak u penziju državnih službenika, najavio je danas premijer Jošihide Suga.

Planeta

"Starosnu granicu za odlazak u penziju treba podići kako bi se ispunili sve složeniji administrativni zadaci", rekao je on tokom rasprave u jednom od odbora donjeg doma parlamenta.

"Pripremamo se za brzo uvođenje relevantnih zakona", dodao je.

Starenje i smanjenje stanovništva jedan je od najvažnijih društvenih problema u Japanu. Prema službenim podacima zdravstvenih vlasti, Japanci su sposobni za rad u proseku do 71., a Japanke do 74. godine. Vlada na starije Japance gleda kao na vitalnu radnu snagu.

U globalu, penzije u Japanu se isplaćuju nakon navršenih 65 godina života, ali građani imaju pravo da rade i duže, a na odlazak u penziju imaju pravo bilo kada između 60. i 70. godine. Penzije onih koji to učine pre 65. godine donekle su manje, a oni koji nastave da rade nakon 65. godine imaju pravo na bonus.

Sada se razmatra podizanje službene starosne granice za odlazak u penziju za pet godina, sa povećanjem odgovarajućih naknada.

Kurir.rs/Index.hr