Foto: Profimedia

bruka

SEKTA JE AUSTRALIJU KORISTILA KAO PORESKI RAJ: Moćna američka nazovi crkva sada na udaru medija, čeka se potez države! VIDEO

Australijski političari pozivaju regulatora dobrotvornih ustanova da ispita status Sajentološke crkve nakon što su magazin Ejdž i istraga Sidni Morning Heralda otkrili finansije kontroverzne religijske organizacije.

Planeta
> 22:29h

Dve medijske organizacije izvestile su prošle nedelje da su saznale da je Sajentološka crkva ostvarila neoporezivu dobit prebacivanjem desetina miliona dolara u Australiju iz inostranstva.

Prema istrazi zasnovanoj na finansijskim izveštajima, Sajentološka crkva Australije uživala je neto dobit od 65,4 miliona dolara između 2013. i 2019. godine, ali je broj njenih sledbenika tokom tog perioda opao.

Glasnogovornik Grin Trežurija Nik Mekim rekao je da "postoji vrlo jasan slučaj da australijska Komisija za dobrotvorne i neprofitne organizacije (ACNC) preispita status sajentologije u dobrotvorne svrhe".

"Trebali bi istražiti da li se Australija koristi kao poresko utočište za međunarodni prihod organizacije", rekao je.

Pomoćnik ministra za dobrotvorne svrhe australijskih laburista Endru Li rekao je da organizacija treba da se objasni i pruži "veću jasnoću" u svojoj strukturi i finansijama.

"Bilo bi u interesu Sajentološke crkve da pruži više informacija o tome kako šira australijska zajednica ima koristi od svog poreza koji se odbija od poreza", rekao je, dodajući da će mnogi ljudi imati zabrinutost da "sajentologija deluje sasvim drugačije od drugih religija". nakon gledanja dokumentarnog filma "Going Clear", koji otkriva zloupotrebe unutar kontroverzne organizacije, a sadrži intervjue sa bivšim pripadnicima religije.

Portparolka ACNC-a rekla je da regulator nije mogao da komentariše "posebne okolnosti dobrotvorne organizacije", napominjući da dobrotvorne organizacije mogu da zarade "ali svaki profit mora da se koristi u svoje dobrotvorne svrhe".

Međunarodna glasnogovornica Crkve sajentologije Kerin Pouv naglasila je za medije da nije bilo "nagomilavanja" dobiti "i da su sva njegova sredstva" posvećena unapređivanju njene verske i dobrotvorne misije ".

Pouv je, međutim, odbio da komentariše tvrdnju da se broj sledbenika smanjio, dodajući da je Sajentologija "usred eksplozivne ekspanzije u Australiji".

Kurir.rs/Sputnik International