Foto: Profimedia

Evropsko prvenstvo

TRAŽE DOZVOLU OD UEFE: Španija i Holandija planiraju navijače na stadionima za EP

Vlasti Španije i Holandije najavile su danas da planiraju da dopuste prisustvo navijača na utakmicama Evropskog fudbalskog prvenstva ove godine.

Fudbal
> 16:02h

Španske vlasti su Evropskoj fudbalskoj uniji (Uefa) najavile da se može garantovati četvrtina kapaciteta stadiona "San Mames", u Bilbau, koji prima 53.000 navijača, a sličan predlog ima i Vlada Holandije, koja predlaže da 12.000 gledalaca može ući na stadion u Amsterdamu, sa negativinim testom na korona virus.

"Radujemo se što ćemo dočekati 12.000 gledalaca na stadionu 'Johan Krojf', ali svesni smo da je korona virus nepredvidiv i da nema garancija. Medjutim i dalje se nadamo da će se do juna situacija popraviti da možemo pustiti i više gledalaca", rekao je direktor turnira u Amsterdamu Gijs de Jong.

Amsterdam i Bilbao biće domaćini po tri utakmice Grupe C i Grupe E, kao i po jednog meča osmine finala.

Garancije za prisustvo navijača još nisu dali Glazgov i Dablin, koji su domaćini po četiri meča, a postoji mogućnost da gradovi koji ne daju garancije ostanu bez domaćinstva.

Najviše utakmica igraće se u Londonu na stadionu Vembli, sedam, uključujući polufinale i finale takmičenja, a vlasti se nadaju da će kapacitet od 90.000 gledalaca biti popunjen do kraja turnira.

Polovina kapaciteta biće popunjena u Sankt Peterburgu, dok će u Kopenhagenu biti moguće prisustvo do 4.000 navijača.

Bukurešt će prema planovima pustiti do četvrtine kapaciteta "Nacionalnog stadiona", a domaćini Evropskog prvenstva biće i Budimpešta, Baku i Minhen.

Evropsko prvenstvo počeće 11. juna u Rimu utakmicom između Italije i Turske, na kojoj će takodje biti moguće prisustvo gledalaca

Beta