Foto: Nemanja Nikolić

Život nakon korone

VAKCINA JE NADA, PRAVI POVRATAK U PRETHODNI ŽIVOT! Dr Ivana Stašević Karličić: Kraj pandemije je relaksacija za mentalno zdravlje

Društvo

Dr Ivana Stašević, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", rekla je za Kurir da je Blumbergovo istraživanje svakako dobar šlagvort za otvaranje teme imunizacije, jer o nekom konačnom završetku pandemije koja se meri malim brojevima kao što je broj od 5 meseci, možemo govoriti samo pod uslovom da proces imunizacije sprovedemo do kraja brzo, efikasno i disciplinovano.

- Vakcina kao civilizacijsko dostignuće je nešto što će u ovom vremenu doneti ne samo nadu, već i pravi povratak u prethodni život koji smo vodili pre pandemije, uz nadu da smo u prethodnom periodu naučili samo dobre stvari i da ćemo nakon svega biti bolji i živeti kvalitetnije - kazala je ona i dodala:

- U tom smislu, savet da osim pridržavanja epidemioloških mera, a to su nošenje maski, držanje distance, frekventno pranje ruku, svi građani izaberu bilo koju vakcinu koja im je dostupna, prime je i tako pokažu odgovornost za svoje i tuđe zdravlja. Ako se budemo pridržavali mera i završimo imunizaciju na pravi način, izaći ćemo iz pandemije koja je promenila naše živote i koja nam je oduzela komfor kome smo prethodno itekako bili skloni. Opet ćemo moći da putujemo, da se družimo, vratimo starim navikama koje smo stavili u drugi plan, posećujemo kulturne i druge zabavne aktivnosti - naglasila je dr Karličić.

Ona ističe da neka zanimanja koja su ovom pandemijom bila ukinuta ponovo će moći da ožive u svom punom sjaju i obimu, što će doprineti i boljem ekonosmkom statusu.

foto: Profimedia

- Za mentalno zdravlje to će svakako značiti relaksaciju, pad opšte i lične tenzije, podizanje raspoloženja, vraćanje volje, motivacije, životne energije. Sa druge strane, nažalost, pandemija će ostaviti i posledice na sve one ljude koji nisu uspeli da se adapitraju u smislu mobilisanja svojih najzdravijih snaga ličnosti, zbog čega su oboleli od depresije ili su imali prve psihotične epizode - objasnila je Karličićeva.

Naglasila je da se očekuje povećan broj intervencija u ovom smislu, i da su spremni ne samo da zbrinu one koji će imati mentalne smetnje, već da su spremni za intenzivniji i efikasniji preventivni rad.

- U odnosu na strah koji smo imali od razboljevanja, gubitaka, egzistencijalne neizvesnosti, svaki sledeći će biti manji. Tokom pandemije smo shvatili koliko su vredne male stvari i kolika privilegija je život. Nakon svake velike krize koja mora da se shvati kao šansa imamo priliku da sve što smo naučili upotrebimo za bolji i kvalitetniji život. Svaki čovek je rođen da se adaptira, a to će svakako biti lakše u svetlu pobede nad pandemijom. Istorija je pokazala da su uspešna društva itekako građena i nakon većih kataklizmi. Stoga - odgovornost, altruizam i solidarnost jesu dobre osnove da bez straha i sa puno iskustva zakoračimo u bolji svet nakon pandemije - zaključila je dr Karličić.

Kurir.rs/ A. K.