Heroji Vladan Čkrebo i Ljubinko Đurković, Foto: Privatna Arhiva

Junaci

BIO JE VELIKI PETAK NA KOŠARAMA, SAMO NAS JE BOG SPASIO! Teroristi su nas zasuli bombama! OVA HEROJČINA IH JE SLUČAJNO VIDELA

Spletom okolnosti, pripadnici VJ primetili su napadača i uspeli da odreaguju na vreme. U jednoj od najžešćih borbi niko od njih nije bilo povređenih

Društvo

- Tog krvavog 9. aprila 1999. u šest ujutro dva saborca i ja spustili smo se do potoka da napunimo kofe vodom. Na 50 metara od nas videli smo trojicu vojnika u maskirnim plaštevima kako odlaze i zasedno mesto na koje su već postavili mitraljez. Otkrili smo ih pre napada. Ostao sam da ležim sa snajperom iza bukve, a moji saborci Krivokuća i Grubić otišli su do karaule da upozore ostale. Tako je krenula teška bitka prsa u prsa.

Borba prsa u prsa

Ovako za Kurir govori Vladan Čkrebo (43), graničar s Košara, koji je bez premišljanja ostao na položaju, svestan da svakog trenutka može da ostane mrtav. U jednom trenutku stvarno je mislio da je kraj.

foto: Ustupljene fotografije

- Neprijatelj je počeo da puca i baca ručne raketne bombe. Moji saborci su pristizali, a neprijatelj je pucao i gađao nas raketnim bombama. Ležao sam sa snajperom u zaklonu iza bukve. U jednom trenutku osetio sam udarce, bol. Pipao sam se, a krvi nije bilo nigde. Shvatio sam da su oko mene leteli delići bukve koja mi je život sačuvala, ali i kamenje. Borba prsa u prsa krenula je maltene u sekundi. Pucali su oni u nas, mi u njih, i to na 50 metara razdaljine. Bilo nas je malo, a oni to nisu znali. I da su znali, mi smo odgovorili na paljbu tako silovito da je nas 10 pucalo kao 50! - priča Vladan o pobedi u kojoj nijedan pripadnik Vojske Jugoslavije nije ranjen.

Saborci Odbili prvi napad bez ijednog ranjenikafoto: Ustupljene fotografije

Vladan i danas pred očima vidi slike sa Prokletija, a pričao nam je o čudu koje ih je spaslo.

- Bio je Veliki petak, i svi u karauli smo postili. Čak je i naš pas jeo samo hleb. Kasnije, svesni pobede, shvatili smo da nas je samo Bog spasao. Čak je i šatorsko krilo imalo 200 rupa, a pas je u njemu ostao živ - rekao je on.

O tom 9. aprilu za Kurir je govorio i pukovnik Ljubinko Đurković, koji je komandovao udruženim jedinicama prilikom borbe za Košare. Karaulu je, kako kaže, tog trenutka čuvalo 230 ljudi, a sa neprijateljske strane tog dana ih je bilo više od 2.000.

foto: Ustupljene fotografije

Odbrana otadžbine

- Svako od nas tamo je doživeo iznenađenje, jer nije postojala procena udara u pravcu karaule Košare. Nisam bio ni uplašen ni usplahiren - komandantski i starešinski sam razmišljao kako rešiti problem. Vojnici su videli da je neprijatelj brojniji, pa sam sprečavao paniku rečima: "Ma daj, ne pričajte, to je šaka jada!" - rekao je pukovnik, koji je, baš kao i mnogi, tada bio nesvestan posledica, neustrašiv i sa jednim ciljem - očuvanje svetinje, naše otadžbine.

foto: Ustupljene fotografije

Činjenice o ratu na Košarama:

Vojsku Jugoslavije je tokom bitke na Košarama zajedno napadalo oko 15.000 vojnika terorističke OVK, vojske Albanije i NATO.

1.357 naših vojnika ukupno je branilo Košare 108 naših junaka je poginulo u toj borbi 256 vojnika je ranjeno 16 vojnika je nestalo

Kurir.rs / Suzana Trajković