pogoršanje situacije

DECA SVE ČEŠĆE NA UDARU KOVIDA: U KBC "Dragiša Mišović" 28 zaraženih mališana, najmlađi imaju samo NEKOLIKO DANA

Beograd
> 15:10h

Na dečjoj klinici Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" trenutno je na lečenju 28 dece sa koronavirusom, što je duplo veći broj nego prethodnog meseca. Deca obolela od kovida su različitog uzrasta, od nekoliko dana do 18 godina.

Majka devojčice obolele od kovida19 Katarina Đurović kaže da je devojčica prošla sa blažim simptomima, koji su ličili na prehladu i da ne zna gde se zarazila.

"Otišli smo iz čiste radoznalosti kod lekara, testirali se i bila je pozitivna. Na svu sreću, uz određeni antibiotik, sve je prošlo kako treba", rekla je ona i naglasila da su ona i suprug ostali negativni na koronavirus.

Simptomi se kreću od malaksalosti, odbijanja obroka, temperature, do proliva, povraćanja, suvog kašlja, otežanog disanja pa i do upale pluća.

Olivera Ostojić, načelnica dečje klinike KBC "Dragiša Mišović" kaže da bebe do šest meseci najčešće dolaze iz porodica u kojima ima inficiranih članova.

U toku su i istraživanjima koja treba da potvrde da su vakcine bezbedne i efikasne za decu.

"Zbog toga što je ipak klinička slika kod male dece laka a transmisija infekcije slaba, mislim da nisu u fokusu interesovanja za vakcinaciju", kaže doktorka.

(Kurir.rs)

Bonus video: