Foto: EPA, Shutterstock

Prioritet politike presedavanja slovenije u eu

EU: NE MOŽEMO POTVRDITI DA IMAMO JANŠIN DOKUMENT O PROMENI GRANICA NA BALKANU! Zašto je Sarajevo pobesnelo na papir iz LJUBLJANE?

Iz kabineta predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela za Tanjug kažu da ”ne mogu da potvrde” da je on dobio tzv. ”non paper” u kome premijer Slovenije Janez Janša govori o ”"završetku raspada Jugoslavije” kao o jednom od prioriteta nastupajućeg slovenačkog prededavanja EU.

Region
> 20:26h

Janez Janša je danas na svom Tviter nalogu poručio da Slovenija "ozbiljno traži rešenja za razvoj regiona i EU perspektivu zemalja Zapadnog Balkana”, ali i dodao da se ”nekim navodima pokušava sprečiti taj cilj". Janša je tako reagovao na pisanje medija u BiH koji tvrde da se predatim nezvaničnim dokumentom najavljuje da će jedan od prioriteta slovenačkog predsedvanja Savetu EU u drugoj polovini 2021. godine biti "završetak raspada Jugoslavije". Janšina ideja, prema pisanju medija u BiH, podrazumeva promenu granica na Zapadnom Balkanu, odnosno stvaranje ”velike Srbije” i ”velike Albanije” kao i ”komadanje BiH”. Mediji prenose da je zbog ovog dokumenta u Predsedništvo BiH danas hitno pozvana ambasadorka Slovenije Zorica Bukinac. Kurir.rs/Tanjug