Foto: Profimedia

procedura

SKANDAL U HRVATSKOJ: Dobila otkaz zbog lažne diplome, sud je vraća na posao zbog Radničkog saveta!

Sud je vratio na posao bivšu šeficu finansija Nacionalnog centra zaduženu za sprovođenje državne mature Višnju Denjo, koja je dobila otkaz jer je radila s lažnom diplomom, a u međuvremenu diplomirala u Travniku, piše Jutarnji list u petak.

Hrvatska

Krajem 2014. godine, Denjo je dobio vanredni otkaz. Razlog je posebno teška povreda radnih obaveza - lažno upisano visoko obrazovanje u radnu knjižicu. Ispostavilo se da nije diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu nakon provere navoda iz anonimne prijave.

Međutim, nakon što je dobila vanredni otkaz, gospođa s falsifikatom tužila je svog bivšeg poslodavca, a Županijski sud u Splitu nedavno je presudio da je otkaz nezakonit.

Poništio ga je i naložio poslodavcu da damu vrati na njeno radno mesto. U međuvremenu je stekla diplomu Ekonomskog fakulteta u Travniku.

Sud kaže da je došlo do proceduralne greške Razlog za takvu presudu je taj što je poslodavac načinio proceduralnu grešku u postupku otkaza ugovora o radu. Prema Zakonu o radu, pre donošenja odluke o otkazu, poslodavac je morao da se konsultuje sa radničkim savetom.

S obzirom na to da je radničko veće Nacionalnog centra za spoljno vrednovanje obrazovanja (NCVVO) tokom razrešenja prolazilo kroz izborni postupak, tadašnja direktorka Centra Maja Jukić iskoristila je zakonsku priliku i konsultovala se sa sindikalnim poverenikom o nameri da odbaci.

Ali Županijski sud smatra da je poslodavac trebao da se konsultuje sa prethodnim, „starim” radničkim većem. Budući da to nije učinio, Županijski sud u Splitu djelomično je preinačio presudu Općinskog suda u Zagrebu iz februara 2019. i presudio: Ugovor tužiteljice Višnje Denjo otkazan je i vraćena na posao.

Denjo je u svojoj žalbi tražila naknadu zarade za period nakon otkaza. Prema presudi od 25. marta, radi se o iznosu od 508.986,72 kune bruto - njena mesečna plata bila je oko 11.500 kuna bruto. Tom zahtevu nije udovoljeno, prenosi Jutarnji list.

Kurir.rs/Index.hr