Foto: @starsport

slučajno ili ne

ELITA SE OPROSTILA OD SRBIJE! Španci bruje: Šta će biti sa Crvenom zvezdom, Partizanom...

Najava 12 bogatih fudbalskih klubova da će od naredne sezone formirati Superligu Evrope glavna je sportska tema, a ugledni mediji se pitaju šta će se desiti sa timovima, koji su deo istorije evropskog fudbala, a sada nisu u planovima najmoćnijih.

Fudbal
> 11:51h

Tu se našla i Crvena zvezda, čiji je grb na naslovnoj strani Marke uz još nekoliko fudbalskih giganata poput Ajaksa, Benfike, Porta, Seltika...

foto: Printscreen

Marka napominje da su se uvek pamtile istorijske fudbalske noći u kojima ekipe iz manje moćnih zemalja ostvare velike pobede protiv najjačih klubova Evrope.

Takvih pobeda bilo je sve manje od osnivanja Lige šampiona, a sa uvođenjem Superlige Evrope one će biti nemoguće.

Elitni klubovi su odlučili da se odvoje, a Marka podseća i koga su sve izostavili i šta sve znači osnivanje Superlige Evrope za ostatak evropskog fudbala.

Napominje se da su van takmičenja ostali giganti iz Portugalije, Porto, koji imaju po dve titule prvaka Evrope, mogu samo da se nadaju pozivu, dok Sporting, koji je trenutno na pragu titule, miljama daleko od Superlige.

Takođe, nema ni Ajaksa, četvorostrukog prvaka Evrope. Ekipu koja je stvorila Johana Krojfa i revolucionarno uticala na fudbal. Ime kao što je Ajaks može očekivati poziv za Superligu Evrope, ali tu neće biti mesta za još dva prvaka Evrope iz Holandije - PSV i Fejenord.

Deo teksta posvećen je Istočnoj Evropi, kojoj je Superliga rekla "zbogom".

- Daleko od ekonomskog sveta, istočnoevropskim timovima nije mesto u novom formatu. Možete pomisliti da ruski klubovi i imaju šansu da nekad uđu u Superligu, ali drugi, uključujući i šampione poput Steaue ili Crvene zvezde, neće moći da prisustvuju. Sa njima su i Dinamo Kijev, Ferencvaroš, Partizan, Grci, Turci... - navodi se u tekstu Marke, koja podseća da nema ni Seltika, Mareja, Sevilje, Rome, Napolija...

Podsetimo, iako ligu osniva 12 klubova, takmičenje će imati 20 klubova - uključujući tri neimenovana kluba koji će se uskoro priključiti i još pet klubova koji će se svake godine kvalifikovati na osnovu dostignuća u domaćem prvenstvu.

ESL bi trebalo da počne u avgustu svake godine, utakmice bi se igrale utorkom i sredom, a ekipe bi bile podeljene u dve grupe, sa zagarantovanih 18 utakmica.

Prve tri ekipe iz svake grupe bi se direktno kvalifikovale za četvrtfinale, dok bi četvrtoplasirani i petoplasirani igrali plej-of.

Od toga, format bi bio isti kao u Ligi šampiona - na eliminacije, a finale bi se igralo u maju na neutralnom stadionu.

ESL tvrdi da će taj sistem napraviti više novca nego Liga šampiona i omogućiti klubovima da više zarade od takmičenja.

UEFA je izdala zajedničko saopštenje sa engleskim FA, Premijer ligom, FS Španije, La Ligom i FS Italije, kao i Serijom A, da će ostati ujedinjeni u pokušaju da spreče rascep, koristeći "sve raspoložive mere".

Evropska klupska asocijacija se usprotivila ligi, dok je Asocijacija fudbalskih navijača ocenila da su planovi motivisani "isključivo ciničnom pohlepom".

Kurir sport