Foto: Profimedia/Arseniy Kotov

nekada je tu sve vrvelo od ljudi

OVAKO IZGLEDA RUSKI GRAD DUHOVA OKOVAN LEDOM: Nastao je iz gulaga, a temperature se tu spuštaju i do -60 VIDEO

Nekadašnji ruski rudarski centar Vorkuta, koji se nalazi severno od arktičkog kruga, danas je pravi grad duhova okovan ledom.

Planeta

Grad je nastao iz jednog od gulaga, osnovanig 1932. godine, a na ulazu je stajao natpis "Rad u Sovjetskom savezu je stvar časti, slave, ponosa i herojstva". Tokom Hladnog rata tu je bila i vojna baza za strateške bombardere.

Rudnici su danas zatvoreni, a selo je prekriveno snegom, jer u tom području temperature padaju ispod minus 40 stepeni. Stanovi su napušteni jer su se stanovnici odselili zbog nedostatka posla.

foto: Profimedia/Arseniy Kotov

Severni, nekada radničko naselje u kome je živelo nekoliko desetina hiljada stanovnika, danas izgleda kao grad duhova.

Mesto izgleda kao da je zaleđeno u 60-im ili 70-im godinama prošlog veka.

Zidovi, plafoni i nameštaj su prekriveni ledom, a pojedina stepeništa izgledaju kao da se na njih obrušila lavina.

foto: Profimedia/Arseniy Kotov

Međutim, da u naselju ima još koje žive duše svedoči po koji dimnjak iz koga izlazi dim.

Nedavno je i fotograf Arsenij Kotov napravio fotografije napuštenih stambenih kompleksa izgrađenih za radnike u Vorkuti.

foto: Profimedia/Arseniy Kotov

Smešten na oko 110 milja od Severnog ledenog okeana, Vorkuta je mali ruski rudarski grad u kome se nekada nalazio jedan od najvećih logora za prinudni rad tokom Staljinove vladavine.

Iako se rudarstvo nastavilo i nakon nestanka gulaga, visoki troškovi doveli su do zatvaranja rudnika početkom dvehiljaditih godina.

foto: Profimedia/Arseniy Kotov

Ovde temperature dostižu čak i do minus 61 stepen, a Vorkuta je jedan od gradova sa najvećom stopom smanjivanja broja stanovnika u celoj Rusiji.

Kurir.rs