Foto: EPA Pranabjyoti Deka

RASTE BROJ ZARAŽENIH I UMRLIH

KORONA KOSI PO INDIJI NEMILICE Premijer Modi, uprkos haosu, ne otkazuje mitinge! Virus je van kontrole

Treći put u poslednjih pet dana oboren rekord po broju obolelih za 24 sata - 362.757, dok je ukupan broj žrtava premašio 300.000

Planeta
Stravično... spaljivanje žrtava korone u Indijifoto: EPA Idrees Mohammed

Kriza izazvana pandemijom koronavirusom produbljuje se u Indiji, gde je treći put za poslednjih pet dana oboren rekord po broju najviše zaraženih za 24 sata u svetu - 362.757! Istovremeno, ukupan broj žrtava se popeo na 201.187, nakon što su u protekla 24 sata preminule 3.293 osobe.

Virus van kontrole

Situacija je i dalje alarmantna jer su u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svetu (1,3 milijarde stanovnika) bolnički kapaciteti popunjeni, a situaciju otežava velika nestašica kiseonika, koji je neophodan za najugroženije pacijente. Uprkos tome, vladajuća stranka Indijska narodna partija (BJP) premijera Narendre Modija ne pomišlja na otkazivanje mitinga uoči lokalnih izbora. Kampanja se odvija bez ikakvih ograničenja, a na društvenim mrežama su se pojavile fotografije iz južne države Telangana, gde je održan miting Modijeve stranke, a na kojima se vidi da okupljeni ne nose zaštitne maske niti se pridržavaju mera držanja distance. Vladajuća partija je ranije održala seriju mitinga u Zapadnom Bengalu ne obazirući se na kritike i sve učestalije slike spaljivanja žrtava korone koje se vrši u parkovima jer su krematorijumi prepuni.

Samo im je to falilo - Jak zemljotres na istoku zemlje

Zemljotres jačine šest stepeni potresao je juče indijsku saveznu državu Asam, na istoku zemlje, ali zasad nema podataka o povređenima ili žrtvama. Iz Američkog instituta za geološka istraživanja potvrđeno je da je epicentar zemljotresa bio na dubini od 34 kilometra, severno od glavnog grada Guvahatija. U Evropskom seizmološkom centru za Mediteran izmereno je da je zemljotres u Asamu bio jačine 6,2 stepena. Zemljotres se osetio i u susednom Butanu.

Eksperti iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO), navode da je koronavirus izmakao kontroli u Indiji zbog "savršene oluje", koju su izazvale kombinacija masovnog okupljanja (politički mitinzi i verski festivali), nedovoljna vakcinacija i prodor mnogo zaraznijeg soja virusa. U Indiji je od početka pandemije inficirano čak 17.997.267 osoba.

Pritisak na bolnice

- Trenutno najveći problem predstavlja pritisak na bolnice. Oboleli masovno odlaze u zdravstvene ustanove, koje su prepune, i oni ostaju ispred čekajući da im se ukaže pomoć. Većina njih nema pristup informacijama i savetima. Većini njih je moguće pružiti zdravstvenu negu u kućnim uslovima. Samo 15 odsto zaraženih treba da ima bolničku negu - rekao je Tarik Jašerević, portparol SZO. Više zemalja je uputilo neophodnu pomoć Indiji, pre svega kiseonik i zaštitnu opremu, dok na drugoj strani sve više zemalja zabranjuje letove iz ove zemlje plašeći se širenja mutiranog soja virusa.