Foto: Profimedia, Screenshot Youtube

vera

PODGORICA PROSLAVLJA KRSNU SLAVU: Na Markovdan će zbog epidemioloških mera ipak izostati tradicionalna litija

Iz Crkvene Opštine saopšteno je da ove, kao ni prethodne godine, neće biti tradicionalne litije ulicama Podgorice.

Crna Gora

Danas je praznik Svetog apostola i jevanđelista Marko. On je bio saputnik i pomoćnik apostola Petra koji je u svojoj Poslanici Marka nazvao svojim duhovnim sinom.

Marko je napisao Sveto Jevanđelje, koje je i apostol Petar posvedočio kao istinito. Posejao je seme hrišćanstva po Liviji, Amonikiji i Pentapolju.

Iz Pentapolja je otišao u Aleksandriju i tu osnovao crkvu, postavio episkope i učvrstio hrišćanstvo. Svoje propovedi je potkrepljivao mnogim čudesima i dobrim dijelima.

Stradao je od neznabožaca koji su ga uhvatili i uz silne pogrde vukli po ulicama Aleksandrije. Sav izranavljen i krvav dospeo je u tamnicu, gde mu se javio anđeo nebeski, a potom i Gospod.

Sutradan su ponovo počeli da ga muče, ali je on izdahnuo i otišao dušom u bolji svet.

Markovdan je slava Podgorice.

Crkvena Opština podgorička saopštila je pre tri dana da, kao i prethodne godine, zbog poštovanja zdravstvenih mera i nemogućnosti održavanja javnih skupova sa većim brojem ljudi, neće organizovati tradicionalne litije za Markovdan (8. maj) i za Svetog Vasilija Ostroškog (hodočašće za Ostrog, 10. maja).

"Čestitajući vernom narodu i svim ljudima dobre volje najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, molimo se Vaskrslom Gospodu da od celokupnog ljudskog roda u čitavom svetu otkloni najnoviju pandemiju virusa korona koja je odnijela više od milion života u svijetu i koja je ostavila teške posledice po zdravlje ljudi. Iz tog razloga obaveštavamo verni narod da, kao i prethodne godine, Crkvena opština podgorička, iz razloga poštovanja zdravstvenih mjera i nemogućnosti održavanja javnih skupova sa većim brojem ljudi, neće organizovati tradicionalne Litije za Markovdan ( 8. maj ) i za Svetog Vasilija Ostroškog (hodočašće za Ostrog, 10. maja)", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, "praznik Svetog Marka zaštitinika grada Podgorice i Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca proslavićemo služenjem Svetih Liturgija u hramovima Podgorice".

"Ostajemo u nadi da će Vaskrsli Gospod donijeti zdravlje cjelokupnom ljudskom rodu, kao i pokoj dušama svima koji su postradali u savezničkom bombardovanju Podgorice 5. maja 1944. godine. Hristos Vaskrse ! Vaistinu Vaskrse!" – zaključuje se u saopštenju.

Kurir.rs/In4s