Foto: AP

oper posle rekorda

OPREZNA TRGOVINA: Evropske berze stagniraju posle prošlonedeljnog skoka, na azijskim cene deonica rastu

Na evropskim berzama se trguje oprezno, nakon što su prošle sedmice cene deonica porasle kada je STOXX 600 indeks dostigao rekordnu vrednost.

Planeta

STOXX 600 indeks vodećih evropskih deonica bio je u 9:30 sati gotovo nepromenjen u odnosu na petak. Pritom je londonski FTSE indeks porastao 0,05 posto, na 7133 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,10 posto, na 15.385 bodova, a pariški CAC 0,25 posto, na 6368 bodova.

Najviše su jutros skočile cene deonica u rudarskom sektoru, u proseku 2,1 posto, zahvaljujući nadi ulagača u ubrzanje oporavka privrede, a time i jačanje potražnje za sirovinama, prenosi Hina.

Sa druge strane, cene deonica u tehnološkom sektoru pale su u proseku 1,1 posto.

A na azijskim berzama cene deonica jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, oko 9:30 sati bio u plusu 0,4 posto.

Na Tokijskoj berzi, Nikei indeks je ojačao 0,55 posto, na 29.518 bodova.

Azijske ulagače ohrabrili su novi rekord Dau Džonsa i S&P 500 indeksa na Vol Stritu u petak, posle očekivanja da će američki Fed nastaviti sa izuzetno popustljivom monetarnom politikom nakon razočaravajućeg podatka o zapošljavanju u SAD-u.

Naime, objavljeno je da je u aprilu broj zaposlenih porastao za samo 266.000 dok se očekivao rast za gotovo milion.

Usporavanje rasta zaposlenosti iznenadilo je mnoge ekonomiste, koji su prognozirali ubrzani ekonomski oporavak i nastavak rasta potražnje za radnicima.

Takvi podaci sa tržišta rada ublažili su zabrinutosti ulagača da bi Fed uskoro mogao da promeni svoju ultra-popustljivu monetarnu politiku, koja uključuje držanje kamatnih stopa na rekordno niskom nivou i masovno kupovanje državnih obveznica.

"Ovo je još jedan slučaj kada je 'loša vest dobra vest'. Rast broja zaposlenih za 266.000 bio bi impresivan u normalna vremena, no sada je to šokiralo ulagače jer se očekivao gotovo četiri puta veći broj", pišu analitičari ANZ banke.

Kurir.rs/Agencije