vožnja

STAV STRUKE: Dozvoliti veće brzine tamo gde je to logično na putevima!

Društvo
> 19:51h

U Srbiji postoje deonice modernih puteva na kojima su postavljena ograničenja brzine nelogično niska, pa to zbunjuje vozače.

foto: Kurir televizija

To bi uskoro moglo da se promeni, jer postoje realni uslovi da bude povećana brzina kretanja na pojedinim deonicama.

foto: Kurir televizija

- Mogu da budu i uslovi za 100km/h ali ako je ograničenje 50km/h, to se mora poštovati. Mislim da je sasvim realno da u gradu bude ograničenje na 50km/h - mišljenje je vozača.

foto: Kurir televizija

Jedna od nelogičnosti jeste usporenje na prilaznim putevima ka Beogradu. A ključne deonice su put od Beograda ka Pančevu i Most na Adi. I stav struke je da se moraju prilagoditi ograničenja brzine prema njegovim karakteristikama.

foto: Kurir televizija

- Nije ideja da napravimo put koji će da mami vozače da se kreću mnogo većim brzinama i da su geometrijske karakteristika puta takve da omogućavaju da se vozači kreću većim brzinama, a onda stavimo ograničenja brzine koja su značajno manja, prvo što maltretiramo vozače, drugo što takva ograničenja dovode u pitanje i druga neka ograničenja- rekao je Duško Pešić, agencija za bezbednost saobraćaja.

foto: Kurir televizija

Profesor i saobraćajni veštak Boris Antić ocenio je da putevi moraju biti samoobjašnjavajući, jer ne može da se prihvati da na jednom putu koji ima nekoliko saobraćajnih traka, bude neodgovarajuće ograničenje.

foto: Kurir televizija

- Postoji u svetu jedan koncept samoobjašnjavajućih puteva koji govori o tome da učesnici u saobraćaju vizuelnim izgledom tog puta bivaju obavešteni o tome koji uslovi važe na tom putu pa i vezano za ograničenja. - bio je jasan Boris Antić, saobraćajni veštak.

foto: Kurir televizija

Kurir.rs

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video: