Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

izraelsko-palestinski sukob

BORELJ O SUKOBU NA BLISKOM ISTOKU: EU nije sposobna da zaustavi Izrael, to mogu samo Sjedinjene Države!

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, rekao je u četvrtak uveče kako Evropska unija nije sposobna da posreduje u izraelsko-palestinskom sukobu.

Planeta

"Pozvali smo na prekid sukoba, ali ko može izvršiti pritisak na Izrael? Samo Sjedinjene Države. Već duže vreme Evropa nije sposobna za to", izjavio je Borelj u Madridu, gde je na institutu Real Elkano govorio o svojoj novoj knjizi "Evropska spoljna politika u doba kovida 19".

"Sjedinjene Američke Države jedine mogu stati na kraj ovom sukobu, naravno ukoliko to žele", napomenuo je Borelj, bivši španski ministar spoljnih poslova.

Američki predsednik Džo Bajden opravdao je intervenciju Izraela u kojoj je od ponedeljka ubijeno 109 Palestinaca, od čega 29 dece. Istovremeno je u Hamasovom raketiranju iz pojasa Gaze poginulo sedam Izraelaca.

"Ovaj sukob na Bliskom istoku nije ništa novo, ali svet gleda u stranu", rekao je Borelj.

Izrael je odbio nadležnost Međunarodnog kaznenog suda i odbija istragu ratnih zločina, a ne priznaje ni poziv Ujedinjenih nacija da prestane sa širenjem okupacije gradnjom dodatnih jevrejskih naselja po Palestini. Izbacivanje Palestinaca sa njihove zemlje i kuća u istočnom Jerusalimu prošlog petka dovelo je do najnovijeg talasa nasilja.

Kurir.rs/Jutarnji list