Foto: Promo

Poslovi u sektoru informacionih tehnologija

​​​​​​​TRŽIŠTE IT POSLOVA: Ovo će biti 3 najtraženija posla u ovoj deceniji

Edukacija
> 10:04h

Ako razmišljate o tome da se prekvalifikujete za karijeru u IT sektoru, ali niste sigurni koji su poslovi perspektivni na nivou tražnje i plate, niste sami. Ulaganje u obrazovanje koje će se isplatiti prva je briga svakoga ko želi da započne život u ovom svetu. Za lakšu navigaciju kroz tržišne trendove, portal „IT career finder” (Itcareerfinder) je kreirao komparativnu listu najtraženijih i najunosnijih poslova analizirajući više relevantnih izvora.

Ovom prilikom predstavljamo njihove nalaze o top-3 IT posla za koja se vredi školovati.

foto: Promo

1. Razvoj mobilnih aplikacija

Svet razvoja mobilnih aplikacija je jedna od najbrže rastućih oblasti. Kako pametni telefoni i tableti nastavljaju da menjaju načine na koje komuniciramo, poslujemo i zabavljamo se, tako i zahtev za novim aplikacijama raste. Povećana tražnja kreira najveći jaz na tržištu poslova u industriji informacionih tehnologija i danas se otvara više poslova nego što ima obučenih developera da ih popune.

Googleov Android i Appleov iOS su platforme u vezi sa kojima se otvara najveći broj poslova. Predviđeni rast novih poslova za developere do 2028. godine iznosi 26 posto, mnogo više od prosečnog rasta na tržištu rada.

foto: Promo

2. Softverski inženjer

Tražnja za softverskim inženjerima raste otkako su programi postali sveprisutni. Primera radi, globalni prelazak na cloud tehnologiju podstakao je tražnju za inženjerima obučenim da kreiraju i implementiraju skalabilne programe zasnovane na ovoj tehnologiji. Isto važi i za povećanje broja kompjuterskih sistema orijentisanih na aplikacije za pametne uređaje.

Kako prognoze pokazuju, rast tražnje za softverskim inženjerima do 2018. godine iznosi 21%, pa svi profesionalci u ovoj oblasti ne moraju da brinu, jer je u pitanju stopa rasta mnogo veća od prosečne.

foto: Promo

3. Dizajner video-igara

Industrija video-igara trenutno vredi više od 140 milijardi dolara. Trostruko je uvećana u odnosu na podatke s početka milenijuma. Pored rastućeg tržišta igara za konzole i PC, danas su tu i video-igre za mobilne uređaje. Ovo tržište svakodnevno generiše poslove za dizajnere, programere i umetnike raznih profila. Već pominjani razvoj mobilnih aplikacija takođe zauzima veliki deo gejming industrije, a u vezi sa time, sve se više traže stručnjaci za dizajn igara u proširenoj i virtuelnoj realnosti.

Predviđeni rast u ovoj industriji za pomenuti period iznosi 26%, takođe je mnogo brži od prosečnog.

Šta je potrebno da biste dobili neki od traženih poslova?

Iako je tržište IT poslova još uvek nezasićeno, zahtevi su takvi da morate biti u stanju da odgovorite na izazovne radne zadatke i dokažete ekspertizu. Večernji kursevi neće biti dovoljni da ubede nijednog poslodavca o vašoj stručnosti. Zato je jednogodišnja sertifikovana obuka zasnovana na realizaciji projekata kroz simulaciju realnih zahteva IT sveta pod vođstvom mentora najbrži način da steknete kredibilitet i iskustvo, neophodne za otpočinjanje karijere u dinamičnom svetu informacionih tehnologija.