Foto: Dragana Udovičić

Intervju

ŽIKA GOJKOVIĆ, POKS: Bićemo veliko iznenađenje na izborima!

Istraživanja koja su objavile neke agencije daju nam oko četiri odsto. Izbori će pokazati da vredimo mnogo više

Politika
> 16:48h

Žika Gojković, lider POKS, stranke koja je nedavno sa DSS i 19 udruženja formirala koaliciju NADA, u razgovoru za Kurir kaže da imaju velika očekivanja od predstojećih (vanrednih) parlamentarnih i beogradskih izbora, a da će na predsedničkim podržati Miloša Jovanovića, ukoliko odluči da se kandiduje.

Danas idete na sastanak u okviru međustranačkog dijaloga. Koji izborni uslovi treba da budu bolji i zašto niste želeli strane posrednike u razgovoru? - Bitno je da sve izborne liste imaju isti tretman i vreme u medijima i da se obustavi funkcionerska kampanja najmanje dve nedelje pre održavanja izbora. To su sve teme o kojima mi sami treba da razgovoramo, kao jedan narod, kao porodica, a ne prljav veš da iznosimo pred strancima. Moramo držati do našeg suvereniteta, ako smo ozbiljna država.

Vi, DSS i 19 udruženja potpisali ste sporazum o zajedničkom nastupu na izborima. Oko kojih ideja ste se okupili? - Koalicija Nacionalno- demokratska alterativa (NADA) je isključivo programski savez stranaka, udruženja i grupa građana, kao i uglednih pojedinaca poput akademika Matije Bećkovića, komandatna odbrane Košara Ljubinka Đurkovića, pesnika Blagoja Bakovića i dr. Za nas iz POKS je bilo najvažnije što smo ovom koalicijom proširili front stranaka koje su za otvaranje pitanja obnove Kraljevine Srbije, što je jedan od sedam ključnih tačaka našeg saveza.

Da li će ova lista zajedno i na beogradske izbore i šta je sa predsedničkim izborima? - Na beogradske izbore izlazimo u koaliciji NADA, a imaćemo i zajedničkog kandidata za predsednika. Logično je da POKS kao monarhistička stranka ne može imati svog kandidata za predsednika republike, ali ako dr Miloš Jovanović bude predložen od strane DSS, mi ćemo ga podržati. On je patriota, doktorirao je na Sorboni i ima sve osobine koje treba da krase predsednika naše zemlje.

Na prošlim izborima vam je malo glasova nedostajalo da uđete u Skupštinu. Šta sad kažu istraživanja? - Najpreciznije istraživanje su izbori. U Kosjeriću je naša koalicija osvojila 7,3 odsto glasova, a u Zaječaru oko tri odsto, odnosno u proseku pet procenata. Istraživanja koja su objavile neke agencije daju nam oko četiri odsto. Izbori će pokazati da vredimo mnogo više i da ćemo biti veliko iznenađenje. Kurir.rs/ K. B.

O koalicijama Drugačiji smo i od vlasti i od opozicije

Da li vas je ostatak opozicije zvao na neke pregovore ili nudio ideju ukrupnjavanja pred izbore? - Mi smo izabrali svoj put, to je put nade. Građanima nudimo nešto novo, čisto, pošteno i jasno. Niti ono što zagovara vlast, niti ono što zagovara opozicija koja je nekada bila vlast, već suprotno od svih njih. Mi nudimo kulturu dijaloga, jedinstvo nacije. Protiv smo svađa, mržnje i podela.