KURIR TELEVIZIJA

DAN SEĆANJA NA ŽENE ŽRTVE NASILJA: Prošle godine ubijeno je 44 žena - evo šta treba da se dogodi da se to više ne događa!

Društvo

Od 2017 godine 18. maj se u Srbiji obeležava kao „Dan sećanja na žene žrtve nasilja“.

Trenutno je u toku kampanja „Da li znaš šta je femicid?“ u okviru koje se danas održao i Okrugli sto koji će širu javnost upoznati sa poraznom statistikom kada je reč o ubistvima žena u našoj zemlji.

Prošla godina je i u Srbiji i u svetu bila specifična po mnogo čemu, ali na žalost i po broju ubijenih žena, čak 44 žene su stradale u porodičnom nasilju što je gotovo duplo više nego 2019. godine.

foto: Kurir televizija

- Kazne su jako slabe, previše je blago prema nasiliniku. Čujemo često da nasilnik kaže - odrobijaću te - rekla je Hajrija Ramadani, predstavnica udruženja Hajr.

- Žrtve nasilja nemaju poverenja u institucije. Kao što ste mogli da vidite juče je ubijena žena samo zato što je nasilnik dobio zabranu prilaska. I meni je jednom sudija rekao da me zabrana prilaska neće sačuvati. Kazne moraju biti mnogo strože - kaže Hajrija i poručuje da nasilnicima nikako ne treba davati šansu za drugi put, već da se odmah udalje od nasilnika.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI KURIR TELEVIZIJU UŽIVO

femicidžrtve nasiljaHajrija RamadaniDan sećanja na žene žrtve nasilja