KURIR TELEVIZIJA

ROBOT HAL POMAŽE LJUDIMA KOJI SU OSTALI NEPOKRETNI: Osim u Srbiji koristi se još samo u ČETIRI zemlje na svetu

Srbija

Mnogi pacijenti, koji su usled saobraćajne nezgode ili neke povrede ostali nepokretni, zahvaljujući napretku medicine, uspevaju da ponovo stanu na noge.

Jedan od najsavremenijih aparata koji pomaže u takvoj terapiji je i robot Hal. U pitanju je aparat koji pomaže pri pokretanju ekstremiteta, pre svega donjih, a postoji u svega pet država među kojima je i Srbija.

foto: Kurir televizija

U Novi Sad stigao je zahvaljujući jednom Lozničaninu.

- Imao sam udes 2016. godine i od tada sam nepokretan. Slomio sam pršljan i dijagnoza je paraplegija - kaže Predrag Maksimović.

Pet godina kasnije i dalje je nepokretan. Nakon povrede kod Predraga je došlo do prekida bioelektričnog signala koji od mozga, putem kičmene moždine i nerava, dolazi do mišića. U jačanju tog signala pomaže robot Hal koji je, na inicijativu našeg sagovornika, nabavila jedna klinika u Novom Sadu.

foto: Kurir televizija

- Hal prepoznaje i najsitniji bioelektrični signal. Pacijenti i sami mogu da prate te signale i da vide kako napreduje terapija - kaže Ivana Madžarević

Zbog toga se i odlučio za terapiju koju omogućava robot Hal. Šest meseci pet puta nedeljno naporno vežba uz pomoć ovog aparata.

foto: Kurir televizija

Od osam nivoa bioelektričnog signala, Predrag je na početku terapije bio na sedmom, a za samo nekoliko meseci dostigao je drugi nivo.

Osim u Srbiji, ovaj robot primenjuje se u terapiji i u Japanu, Nemačkoj, Italiji i u Americi.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

Robot HalnepokretnostiNovi Sadhodanjeprohodao