Foto: Promo

Projektni menadžment

VOĐENJE WEB PROJEKATA: Evo kako da budete uspešni kao menadžer web projekata

Edukacija
> 12:30h

Trend da se u poslednjih nekoliko godina poslovanje trgovina i marketing ubrzano prebacuju na internet uticao je na tržište. Tražnja za menadžerima koji će upravljati online projektima sve je veća. Institut PMI je u porastu u odnosu na ostale pozicije.

Posao menadžera web projekata podrazumeva učestvovanje u kreiranju sajtova, online platformi, online prodavnica, i u organizaciji timova web stručnjaka iz različitih oblasti. Plata za ovu poziciju u Srbiji ide do 220.000 dinara.

Da biste se bavili ovim zanimanjem, koje će u budućnosti biti sve traženije, potrebno je da imate određena znanja i veštine, ali i da se pridržavate normi koje će vas činiti uspešnim u ovom poslu.

foto: Promo

Koja je uloga menadžera web projekta?

Često ćete naići na ljude iz različitih oblasti koji rade na web projektima – od dizajnera, preko programera, do IT menadžera. U većini slučajeva tim najrazličitijih stručnjaka će isporučiti klijentima web sajt, aplikaciju ili neki treći web projekat. U situacijama u kojima su različite ekspertize neophodne da se web projekat izvede nastaju značajni propusti, a njih samo iskusni menadžer web projekata može da predupredi.

Dizajner može da osmisli vizuelni identitet sajta koji će izgledati odlično, ali ako ne uspe da plasira stranicu na pravi način, ceo projekat će propasti. Slična situacija je i sa menadžerima digitalnih medija – oni imaju sposobnost da izgrade odličan odnos sa klijentom, ali neretko obećaju nerealne rokove, koji ostatak tima ne može da ispuni.

foto: Promo

Menadžer web projekata trebalo bi da bude svestan svih začkoljica posla i da usmeri ceo projekat u skladu sa budžetom i rokovima, a da pri tome klijenti budu zadovoljni. Jedna od ključnih stavki koja pravi razliku između prosečnog i kvalitetnog menadžera web projekata jeste sposobnost da prepozna kako će se projekat u celini odvijati kroz određene faze i tako spreči eventualne greške.

Razumejte ostatak tima

Da biste postali dobar menadžer web projekata, morate da posedujete znanja koja drugi u vašem timu nemaju, ali je veoma važno i da poznajete onaj deo posla koji nije na vama. Samo ukoliko razumete web dizajn znaćete koliko je vremena potrebno dizajnerima da izvedu posao koji ste im zadali. Zato treba da znate iz čega se sastoji posao programera i u kojim fazama se proizvod isporučuje.

foto: Promo

Budite idejni tvorac rešenja

Osobe koje postavljaju zadatke a ne znaju ništa o njihovim zahtevima nikad neće moći da postanu uspešne u ovom poslu. Uspešan menadžer web projekata mora biti u stanju da i sam ponudi idejna rešenja. Ako uvek mora da traži od ostalih zaposlenih iz svog tima pomoć, on ili ona može biti uspešan, ali u tom slučaju ova osoba je samo koordinator projekta.

foto: Promo

Postavite realne vremenske rokove

Raditi na dizajnu određene web stranice veoma je zahtevan posao, kao i pisanje kodova koji omogućavaju funkcionisanje sajta. Zbog toga je važno da menadžer web projekata proceni koliko će ljudima koji se bave ovim poslom vremena trebati da završe svoje zadatke, a da ne rade pod pritiskom koji može prouzrokovati nepredviđene greške.

foto: Promo

Govorite jezikom svojih kolega

Pored toga, menadžer web projekata mora da poznaje programe u kojima rade ostali zaposleni iz njegovog tima. Samo u tom slučaju on ili ona će moći da govore „njihovim jezikom” i na razumljiv način objasni šta se očekuje. Upravo zato se za kvalitetnog menadžera web projekata kaže kako mora da poseduje osobine kameleona, odnosno da može da razgovara sa svim članovima tima na njima razumljiv način.

Ukoliko sebe vidite kao osobu koja upravlja projektima na internetu, možete postati menadžer web projekata posle samo godinu dana školovanja po adekvatnom programu, zasnovanom na realizaciji projekata u realnom poslovnom okruženju, pod vođstvom mentora.

Promo tekst