Foto: Kurir/S.U.

PRAZNIK

KIKINĐANI OBELEŽILI GRADSKU I HRAMOVNU SLAVU: Litija prošla centrom grada

Srbija

Povodom obeležavanja letnjeg Svetog Nikole, slave grada i hrama Svetog oca Nikole, velika litija danas je prošla trgom i centralnim kikindskim ulicama. U litiji je učestvovali skoro 1.000 sugrađana, a predvodili su je sveštenici SPC. Iza njih su se nalazili pripadnici Vojke Srbije. Oni su nosily ikonu koju je 2019. godine izradila Sandra Stanković, slikarka i ikonopisac iz Kikinde. Lane je zbog zabrane okupljanja litija izostala. Kum ovogodinje slave bio je Mladen Bogdan, predsednik gradske Skupštine, dok je nakon rezanja slavskog kolača, čestitku uputio protojerej Vujadin Stokić. Čelnicima grada poželeo je da ih veliki svetitelj, kako je rekao, umudri kako bi bili na korist svim građanima. U svečarskoj besedi, sveštenik je još rekao.

"Molimo se danas za ovaj grad, za sve one koji su na putu, one koji rade na poljima i privređuju, za sve koji su u bolnicama i kojima je pomoć potrebna. Naš narod se seti Gospoda kada mu je najteže, a mi vas pozivamo da ga se setite i onda kada ide sve kako treba- rekao je protojerej Stokić. Slava grada Kikinde, ujedno i hrama Svetog oca Nikole, obeležava se od 1769. godine kada je započeta izgradnja crkve. Nakon Drugog svetskog rata obeležavanje slave je ukinuto, a obnovljeno 2006. godine. Od 2017. godine, grad i crkvena opština zajednički obeležavaju Slavu grada, kada je prvi put održana i svečana litija.

foto: Kurir/S.U.

Domaćin slave Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde, ocenio je da je litija bila veličanstvena, a sugrađanima poželeo puno zdravlja, sreće, ličnog uspeha i da uvek zajedno proslavljaju gradsku slavu:

"U poslednjih godinu dana pokazali smo veliku solidarnost i odgovornost. Pomagali smo jedni drugima da nas velika nesreća i pošast ne pobedi Zajednički i uz blagoslov Svetog Nikole, mi ćemo pobediti", poručio je Lukač. Povodom obeležavanja slave grada, nije izostalo ni tradicionalno takmičenje za najbolji slavki kolač. U konkurenciji 22 slavska kolača, po oceni stručnog žirija, trijumfovala je Tanja Nožica, direktorica Kulturnog centra.

"Potrudila sam se da i ove godine pripremim kvalitetan slavski kolač. Konkurencija je bila velika. Nemam neku posebnu tajnu, a rado prijateljima umesim i ispečem slavski kolač- kazala je ona. Milici Ristić, članici Ženske pevačke “Melizmi”, pripala je nagrada za najbolji izgled slavskog kolača. U kategoriji najbolji ukus, nagradu je zaslužio slavski kolač koji je pripremljen u kuhinji Doma učenika i studenata “Nikola Vojvodić”. Kurir.rs/S.U.