Foto: Nikola Anđić

U beogradskom Hramu Svetog Save

SABOR SPC Patrijarh Porfirije: Da se svi molimo za jedinstvo crkve, ono je nepobedivo! Sutra nastavak zasedanja (KURIR TV)

Društvo
> 11:29h

U Hramu Svetog Save u Beogradu završena je liturgija koja prethodi redovnom zasedanju Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve, prvom kojim će predsedavati patrijarh Porfirije nakon ustoličenja u februaru ove godine.

Obraćanje patrijarha

Patrijarh Porfirije obratio se vernicima nakon nakon liturgije i istakao da je važno da se svi molimo za jedinstvo crkve.

- Okupili smo se na Saboru arhijereja da bismo pokazali jedinstvo crkve u duhu svetome razmišljajući o svim iskušenjima koja ima crkva gde god se ona nalazila. Sabori episkopa je sama priroda crkve, drugo ime crkve, otuda iz same suštine sabornog tela proizilazi pravda i potreba kao izras suštine crkve da se sabira. Suština maifestacija crkve je sveta liturgija koju smo služili i gde smo pokazali jedinstvo sa Hristom, ali i jedinstvo među sobom - rekao je patrijarh.

foto: Nikola Anđić

Dodao je i da je "jedinstvo tela crkve kao i svakog drugog tela."

- Episkop je persona u ime Hristovog da služi tajnu Hristovog tela, to je tajna jedinstvene crkve. Molim da se svi molimo za jedinstvo crkve, ono je nepobedivo, ali može biti dovedeno u rizik zbog pojedinačnik pogleda na svet. Sabori postoje da se uklono svaka vrsta pojedinačnosti da bi svako bio jednak, ali različit po funkciji. Na saboru smo ispunjeni radošću duha svetoga koji nas izgrađuje kao crkvu, ali imaju i neprijatne momente nekad - istakao je patrijarh Porfirije.

Sutra nastavak zasedanja Sabora

U toku je liturgija kojom je počeo redovni sabor Svetog arhijerejskog sinoda SPC, a nakon liturgije, prema saznanjima, vladike će otići na zajednički ručak, dok će zasedanje biti nastavljeno sutra.

Liturgiju služi patrijarh Porfirije sa arhijerejima.

Joanikije: Prepuštam Saboru najbolje rešenje za mitropolita

Episkop budimljansko nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije, izjavio je, uoči današnjeg početka zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC, da tom najvišem zakonodavnom crkvenom telu prepušta da donese najbolje rešenje o tome ko će naslediti mitropolita Amfilohija.

- Budući da sveti kanoni propisiju da se bilo koja upražnjenja eparhija popunjava u roku od tri do šest meseci, odnosno da se administriranje istom ne odugovlači bez potrebe, logično bi bilo da na Saboru SPC bude izaberan novi mitropolit crnogorsko-primorski - kazao je vladika Joanikije.

foto: Nikola Anđić

Joanikije, koji je se u javnosti pominje kao mogući naslednik mitropolita Amfilohija, kaže da nije običaj da se pre izbora javno pominju imena kandidata da se, kako kaže, ne bi vršio bilo kakav pritisak na Sabor.

- Što se mene lično tiče pitanje izbora novog mitropolita crnogorsko-primorskog u potpunosti prepuštam Svetom arhierejskom Saboru koji će nadahnut Duhom Svetim naći najbolje rešenje - rekao je vladika Joanikije za podgorički Dan.

Vladika je rekao da je Sabor SPC u svom redovnom majskom zasedanju traje više dana, zavisno od obimnosti dnevnog reda.

Redovno zasedanje

U beogradskom Hramu Svetog Save danas će početi redovno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve, prvo od izbora mitropolita zagrabačko-ljubljanskog Porfirija za patrijarha, februara ove godine.

Očekuje se da će glavne teme ovog najvišeg zakonodavnog crkvenog tela biti izbor mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i crnogorsko-primorskog, kao i episkopa valjevskog.

Mesto mitropolita u Zagrebu ostalo je upražnjeno izborom Porfirija za patrijarha, dok je Mitropolija crnogorsko-primorska ostala bez mitropolita smrću Amfilohija, kao i eparhija valjevevska nakon smrti svog episkopa.

foto: Nikola Anđić

Tema Sabora će svakako biti i Temeljni ugovor o zaštiti SPC u Crnoj Gori, koji će, kako je najavljeno, potpisati patrijarh Porfirije i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Ovim ugovorom bi trebalo da se stavi tačka na nesporazume po pitanju odnosa crnogorske države prema SPC i zaštiti njene imovine u Crnoj Gori.

FOTO: Nikola Anđić
FOTO: Nikola Anđić
FOTO: Nikola Anđić
FOTO: Nikola Anđić
FOTO: Nikola Anđić
FOTO: Nikola Anđić
FOTO: Nikola Anđić
FOTO: Nikola Anđić
FOTO: Nikola Anđić
FOTO: Nikola Anđić
FOTO: Nikola Anđić
FOTO: Nikola Anđić
FOTO: Nikola Anđić
FOTO: Nikola Anđić
FOTO: Nikola Anđić
FOTO: Nikola Anđić
FOTO: Nikola Anđić

Stanje na KiM i bezbednost srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini stalna je tema Sabora SPC, a današnja sednica će biti održana samo dva dana nakon što su privremene prištinske vlasti od Uneska tražile da se četiri spomenika srpske kulture na KiM, koja se nalaze na listi svetske kulturne baštine izostavi iz kategorije "u opasnosti".

Priština, naime, traži da se promeni zemlja porekla gde su ovi spomenici zavedeni, a ponovo su izrazili spremnost pristupanja toj organizaciji UN, što im do sada nije pošlo za rukom.

foto: Nikola Anđić

Reč je o manastiru Visoki Dečani, Pećkoj patrijaršiji, manastiru Gračanica i crkvi Svete Petke u Prizrenu.

Za očekivati je da će se arhijereji SPC osvruti i na ovaj zahtev Prištine i zauzeti crkveni stav.

Ranije planirano ustoličenje Porfirija u tron patrijarha u Pećkoj patrijaršiji na ovom Saboru odloženo je iz epidemiioloških razloga.

Zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora počenje svetom arhijerejskom liturgijom koju će služiti patrijarh Porfirije sa arhijerejima.

(Kurir.rs/A.K./Tanjug)