Foto: Kurir/S.U.

U VOJVODE STEPE

SELO MOJE LEPŠE OD PARIZA: Vaspitač postao uspešan proizvođač jagoda, napravio kućicu, Kikinđani oduševljeni (FOTO)

Srbija

Primer Luke Opačića (27) iz Vojvoda Stepe, banatskog sela kod Nove Crnje, potvrđuje da dobra poslovna ideja, kvalitetan proizvod i rad mogu da donesu berićet. Luka već pet godina proizvodi jagode koje, najvećih delom, plasira u Kikindi.

Priznaje za Kurir da se poput većine mladih najpre zanosio idejom da sreću potraži negde van Srbije.

foto: Kurir/S.U.

"Pre ovog posla, kao i najveći broj mladih ljudi, razmišljao sam da odem preko. Dobro je da to nisam učinio. U međuvremenu, otvorio sam i voćarsku zadrugu, kako bi pomogao mladima, koji su poput mene, voljni da se bave ovim poslom. Tako udruženi možemo da veće količine ponudimo i inostranom tržištu", otkriva Luka i uz širok osmeh potvrđuje da je njegova "jagoda kućica" pravi martetinški potez:

foto: Kurir/S.U.

"Dobro se 'primio' u Kikindi, pa nameravam da naredne godine napravim još jednu ovakvu 'jagoda kućicu'. Postaviću je u najvećem kikindskom naselju, Mikronaselju. Inače, ovu staru kamp kućicu postavio sam nedaleko od gradske pijace u Kikindi. Mušterije kažu da ih podjednako privlače jagode, ali izgled same kućice. Kao i svakom drugom poslu, za profit su zaslužni dobra poslovna ideja i marketing", kaže Luka.

foto: Kurir/S.U.

Interesantno je da je Luka u Kikindi završio Visoku strukovnu školu za obrazovanje vaspitača. Iz Nakova, sela koje je desetak kilometara udaljeno od Kikinde, je i njegova trudna verenica:

foto: Kurir/S.U.

"Očigledno sam sudbinski vezan za Kikindu. Ovde sam se školovao, zaljubio, pronašao ženu svog života, a razvio i tržište. Jagoda je prvo sezonsko voće, pa sam se iz tog razloga upustio u ovu proizvodnju. Od početnih 20 ari, sada jagode proizvodim na 2,5 hektara. Uskoro ću imati ukupno devet plastenika. Dodatna četiri dobio sam na pokrajinskom konkursu", kaže Luka.

foto: Kurir/S.U.

Kurir.rs/S.U.