Foto: Profimedia

pandemija

OVO OSTRVO TVRDI DA IMA IMUNITET KRDA: Vakcinisali 70 odsto odraslih, ali i dalje nose maske?

Malta je vakcinisala 70 posto svoje odrasle populacije sa najmanje jednom dozom vakcine protiv korone, što je čini prvom državom Evropske unije koja je postigla takozvani imunitet krda, rekao je u ponedeljak malteški ministar zdravlja Kris Fearn.

Planeta

Na malom mediteranskom ostrvu prošle nedelje bilo je u proseku tri nova slučaja virusa dnevno, sa pozitivnom stopom testa od 0,2 odsto. U ponedeljak su prijavljena dva nova slučaja.

"Svakih pet sekundi daje se jedna vakcina", rekao je Fearn na konferenciji za novinare. „42 procenta odrasle populacije primilo je dve doze.

Vakcinacija je trenutno dostupna svim stanovnicima Malte starijim od 16 godina, a Fearn je rekao da bi deca starija od 12 godina trebalo da prime vakcinu nakon što evropske zdravstvene vlasti daju zeleno svetlo za to.

Takođe je rekao da će obavezno nošenje maski na otvorenom biti ukinuto 1. jula za vakcinisane ljude, sve dok virus ostaje na niskom nivou.

Zdravstvene vlasti ranije su najavile da nošenje maski više neće biti obavezno na plažama od 1. juna.

U ponedeljak su ukinuta ograničenja za teretane i bazene, dok je radno vreme restorana produženo do ponoći. Prethodno su ugostiteljski objekti morali biti zatvoreni do 17 sati.

Kurir.rs/net.hr