Foto: Nikola Anđić

viši sud u beogradu

BIVŠI SVEDOK SARADNIK ČUME STIGAO U PALATU Svedoči o prvoj otmici zemunskog klana, traži da to bude iza zatvorenih vrata! Strah ga

Crna Hronika
> 11:27h

Ljubiša Buha Čume stigao je u beogradsku Palatu pravde gde bi trebalo da svedoči o prvoj otmici zemunskog klana.

Čume je od suda zatražio da postupak zatvori za javnost, tvrdeći da mu je ugožena bezbednost, jer mu je oduzeto obezbeđenje i da zbog toga neće da svedoči ukoliko javnost bude prisutna u sudnici.

On je naveo da "ima papir da je ugrožen, ali da niko ništa ne preduzima".

Sudsko veće napravilo je pauzu kako bi odlučilo o tome da li će bivšem svedoku saradniku ispuniti zahtev.

foto: Nikola Anđić

Posle pauze, odlučeno je da se Buhi ne omogući da svedoči iza zatvorenih vrata.

- Ja sam zaštićeni svedok u procesu protiv zemunskog klana i jedini nemam obezbeđenje. Već 7 ili 8 pripadnika klana izašlo je iz zatvora, pucano je na mene, ubili su ljude pored mene. Ne mogu da odgovaram na pitanja i ne mogu da svedočim javno - rekao je Čume posle čega je sudija odlučila da zvanično iz policije zatraži izveštaj o njegovoj ugroženosti.

Posle odluke da ne sasluša Čumeta, ali i da onemogući ocu Novaka Stevanića, Zoranu, da ne postavlja pitanja sledećem svedoku Draganu Miladinoviću zvanom Gagec, koji je tokom akcije Sablja hapšen kao pripadnik istog klana, Stevanić je burno regovao.

foto: Nikola Anđić

- Prikriva se ko su ubice moga sina. Ne želite da se otkrije istina. 24 godine maltretirate mene i moju porodicu, ovo je bezobrazluk - rekao je Zoran Stevanić posle čega je sudija naložila straži da ga izvede napolje.

Postupak se vodi protiv dvojice policajaca i dvojice pripadnika tog klana koji se sumnjiče da su 1997. počinili razbojništvo tako što su oteli studenta Novaka Stevanića (22), mučili ga i naterali da kaže gde njegovi roditelji čuvaju novac.

Novak se ubrzo nakon toga ubio.

(Kurir.rs/J. S.)