Foto: EPA / Mohammed Saber

bombardovanje gaze

OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE U GAZI: Izrael odbacuje, SAD žale zbog odluke UN a Hamas slavi

Izrael je odbacio a Hamas pozdravio odluku Saveta UN za ljudska prava o pokretanju međunarodne istrage o zločinima koji su se eventualno dogodili u izraelsko-palestinskom sukobu. SAD žale zbog odluke UN.

Planeta
> 07:41h

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Izrael neće sarađivati u istrazi smatrajući da je to pokušaj da se "operu zločini koje je počinila teroristička organizacija Hamas".

Sa druge strane, portparol Hamasa rekao je da su njihove akcije bile "legitiman otpor" i pozvao da se preduzmu "hitni koraci da se kazni" Izrael.

Rezoluciju o pokretanju međunarodne istrage o zločinima u Gazi su podnele Organizacija za islamsku saradnju i palestinska delegacija u UN.

Sjedinjene Države su saopštile da duboko žale zbog odluke Saveta UN za ljudska prava o pokretanju međunarodne istrage o zločinima koji su se eventualno dogodili tokom konflikta između Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi.

"Današnji postupak preti da ugrozi napredak koji je učinjen", navodi se u saopštenju Misije SAD pri UN u Ženevi.

SAD koje imaju status posmatrača i ne glasaju na ovom forumu u Ženevi, nisu se javile za reč na celodnevnoj specijalnoj sednici na kojoj je usvojena rezolucija o pokretanju istrage o zločinima.

Tokom 11 dana izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze, Zapadne obale i istočnog Jerusalima, ubijeno je, prema podacima UN, 270 Palestinaca uključujući 68 dece,

Hamas, koji kontroliše Gazu i koji je raketama gađao Izrael, ubio je 10 Izraelaca.

Kurir.rs/Tanjug