Foto: Profimedia / Esben Hansen

istorija ratovanja

NAJSTARIJI RATNI MEMORIJAL? Beli spomenik u Siriji mogao bi da bude najstarija posveta stradalim vojnicima na svetu

Arheolozi kažu da je Beli spomenik u Tal Banatu posvećen vojnicima koji su stradali u 3. milenijumu pre nove ere.

Planeta

Grobna humka na severu Sirije mogla bi da bude najstariji poznati ratni memorijal na svetu, kažu arheolozi.

Verovalo se da je lokalitet, poznat kao Beli spomenik, u gradu Tal Banat bio drevna masovna grobnica stranih boraca. Međutim, u studiji objavljenoj u žurnalu Antikviti, navodi se da je reč o memorijalnom spomeniku lokalnim vojnicima koji potiče iz 3. milenijuma pre nove ere.

Arheolozi kažu da sistematsko ređanje mrtvih pokazuje da je u pitanju memorijal palim vojnicima koji su koristili kočije u borbi. Moguće je, kažu stručnjaci, da su na istom mestu sahranjeni i neprijateljski vojnici.

Slične grobnice postoje u celoj severnoj Siriji i veruje se da je reč o spomenicima na pobede u borbama, naročito jer mnogi imaju mesopotamske natpise kojima se slavi pobeda ove ili one vojske.

Tal Banat međutim ima drugaćije organizovana tela i sama kompozicija grobnice se razlikuje, zbog čega arheolozi misle da je spomenik posveta palim herojima, prenosi Gardijan.

"Drevni narodi su odavali poštu onima koji bi stradali u borbi, baš kao i mi", rekla je vođa studije, profesorka En Porter sa Univerziteta Toronto. "Ne znamo da li je reč o pobednicima ili gubitnicima bitke. Znamo da su preneli tela sa drugog mesta, moguće i davno posle događaja i sahranili ih u ogromnoj humci koja je vidljiva kilometrima unaokolo", rekla je ona.

Humka u Tal Banatu je prvi poznati organizovani ratni memorijal u svetu. Stručnjaci navode da je izgradnja takvog spomenika - što je u to vreme bio ozbiljan poduhvat - trebalo da pošalje poruku okolnim zajednicama. Sada se postavlja pitanje da li su i druge grobnice na severu Sirije isto tako značajne i da li bi mogle da pruže nove podatke arheolozima.

Kurir.rs/K.P.