Foto: EPA/ VALENTIN FLAURAUD

rekla je da

ROMANTIKA: Proputovao pola zemlje da bi iskopao dijamant za verenički prsten, našao žuti kamen od 2,2 karata

Kristijan Liden iz Vašingtona je ceo život sanjao o tome da pronađe nebrušeni dijamant od kog će napraviti jedinstveni verenički prsten za svoju buduću suprugu, ali nikada nije mislio da će mu se san ostvariti.

Planeta

Liden jejoš od srednje škole sanjao da iskopa dijamant za verenički prsten, ali da nije imao pojma kako to da izvede. Kada je odrastao shvatio je da je ideja kopanja dijamanata u SAD neverovatno teško ostvariva.

Kada mu je pre tri godine kolega isprilao o Krateru dijamanata u Arkanzasu, znao je da će uspeti da ostvari svoj san. Već dve godine je bio u vezi sa Dezire i znao je da će prsten biti za nju.

"Tada sam stvarno počeo da planiram put i kako sve to da izvedem. Počeo sam da istražujem dijamante", rekao je on CNN-u.

Gledao je snimke onih koji su uspešno našli dijamante u rezervatu prirode u Arkanzasu i pokušao je da prikupi što je moguće više informacija pre nego što je počeo da planira putovanje. Prijatelj Džoš, koji je znao da Lidenov san od samog starta, odlučio je da mu se pridruži u avanturi.

Liden je putovanje i opremu pripremao dok je Dezire bila na poslu, kako joj ne bi pokvario iznenađenje. "Znala je da idem na putovanje ali ne i gde. Rekao sam joj da ću obilaziti neke rezervate i nacionalne parkove ali nije imala pojma da ću zapravo u jednom od njih tražiti dijamante", rekao je on. Liden je planirao da je zaprosi kada se vrati sa putovanja.

Početkom maja, Liden i Džoš su krenuli u avanturu i prva stanica im je bila Montana gde su tražili safire, za svaki slučaj ako im propadne rudarenje u Arkanzasu. Posle uspešnog kopanja u Montani, i jednodnevnog ostanka u Jeloustonu, dvojac je stigao u Arkanzas 7. maja u nadi da će pronaći iglu u plastu sena.

U početku nisu imali uspeha ali su onda promenili sistem i počeli da kopaju po površini rudnika. Bio je kraj dana i momci su natovarili poslednji par kolica i počeli seju kada se u zemlji pojavio žuti dijamant težak nešto više od dva karata.

"Počeo sam da se tresem, stvarno sam se tresao. Mahnuo sam ortaku i pomerio ruku i tada ga je video", ispričao je Liden koji je bio u toliko šoku da je Džoš bio taj koji je zgrabio dijamant i odmah ga stavio u kesu sa zipom u strahu da ga ne izgube.

"Nikada nisam očekivao nešto tako. Nadao sam se da ću naći neki mali dijamant koji ću moći da stavim na prsten i kažem 'hej, ja sam iskopao taj dijamant'", ispričao je Liden.

Momci su odmah otišli do centra rudnika da prijave šta su pronašli. Dijamant od 2,2 karata je najveći pronađen u parku od oktobra kada je posetilac iz Fajetvila u Arkanzasu pronašao žuti dijamant od 4,49 karata.

Dan pošto se vratio, sa devojkom je otišao u šetnju po šumi i berbu pečuraka. Tamo ju je zaprosio. Rekla je da.

Par trenutno traži nekoga ko će im dizajnirati prsten na kome će se naći dijamanti i drago kamenje koje je Liden pronašao. Kažu da im se ne žuri. "Sve se savršeno sredilo", kaže Liden.

Kurir.rs/K.P.