Foto: Profimedia

Autorski tekst

VUK BRAJOVIĆ TENISKI ANALITIČAR: Rolan Garos 2021 - stvari (ni)su onakve kako izgledaju

Tenis
> 08:56h

Novak Đoković je u Beogradu odigrao neku vrstu „produžene prve nedelje“ grend slema, pa bi to moglo da se smatra dobrom uvertirom u Rolan Garos, u smislu uspostavljenog takmičarskog ritma - s nadom da ga ovaj „karijerni eksperiment“ nije previše umorio pred izazove koji slede.

FEDERER POSLE POBEDE PRIČAO O ĐOKOVIĆU: Novinari ostali u čudu kada su čuli šta je rekao VIDEO

Ukratko - bilo bi neopravdano (uz eventualno blagi otklon prema Nadalu, Đokoviću, a donekle Cicipasu i Zverevu) izdvojiti bilo kog igrača kao izrazitog favorita za osvajanje Rolan Garosa. Prva sezona u istoriji koja će predstaviti i noćne mečeve na svim terenima u Gradu svetlosti mogla bi da sadrži neke zanimljive situacije u smislu uslova odigravanje mečeva koji bi eventualno bili pomerani zbog nepovoljnih vremenskih uslova (niže večernje temperature koje utiču na let loptice, na primer). Opšte okolnosti za igru u Parizu ove sezone, uz izuzetno važan povratak publike na tribine od početka, znatno podsećaju na vremena pre korone, što raduje i takmičare i poklonike tenisa u smislu da će se ono što je najvažnije ipak dešavati na terenu, u samoj igri, i da će se tu tražiti „momenat istine“ i uvid u perspektivu ishoda glavnih mečeva i turnira u celosti.

foto: Profimedia

Za nas ostaje najveća briga - da li je Beograd open, uz sve svoje nepobitne vrednosti i uspeh, bio više rizičan nego koristan Novaku Đokoviću, i da li će se motivaciona energija s kojom ga je rodna sredina ispratila put Pariza moći da bude transformisana u fizičku i mentalnu, bez koje je nemoguće očekivati konačni uspeh na drugom grend slemu sezone?

Kod dama - da pogledamo stvari „odozgo“. Ešli Barti je prva nositeljka, takođe i osvajačica ovog turnira iz 2019, ali je kod nje najveći problem fizičko stanje (povlačenje sa mastersa u Rimu pre dve nedelje), koje zbog njene konstitucije mora da bude na najvišem nivou kako bi imala potrebnu mobilnost na terenu. Ako toga nema, već u ranoj fazi turnira bi protiv nje to mogle da iskoriste Žaber, Gof ili Si.

Đoković počinje učešće na Rolan Garosu, gde juri 19. grend slem u karijeri, a večeras (21.05) protivnik u prvom kolu mu je Tenis Sandgren, 66. igrač sveta. Novak je, naravno, apsolutni favorit, a kvota da će slaviti sa 3:0 u setovima je 1,15. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Đoković - Sandgren.

(Kurir sport/Vuk Brajović)