Foto: Youtube/CBS Evening News

bruka

GEJTS BI ZBOG OVOGA MOGAO DA ZAVRŠI NA SUDU: Mnoge donacije njegove fondacije Bilu Klintonu nisu tačno prikazane! VIDEO

Nedavno se ispostavilo da je Bil Gejts, legendarni osnivač Microsofta, imao vezu sa zaposlenim i navodno je "maltretirao" nekoliko žena u Majkrosoft i Bil and Melinda Gejts Foundation, dugo nakon što se oženio.

Planeta

Ipak, Bilov odnos sa osuđenim seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstajn očigledno je postao poslednja kap za njegovu ženu. U jesen 2019, nekoliko meseci nakon što je pedofilski finansijer pronađen mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji na Menhetnu, Njujork Tajms objavio je izveštaj koji otkriva dublje veze između Gejtsa i Epstajna. Prema Veniti Feru, Melinda je počela da razgovara sa advokatima za razvode u trenutku kad je priča izašla.

Prvi sastanak između Gejtsa i Epstajna dogodio se 2011. godine, tri godine nakon što se zloglasni finansijer izjasnio krivim za traženje prostitucije od maloletne devojke, postao registrovani seksualni prestupnik i kasnije proveo 13 meseci u zatvoru, navodi Business Insider.

Mogli bismo se zapitati zašto je Bil Gejts zatvorio oči pred Epstajnovom reputacijom, primećuje Čarls Oter, analitičar sa Volstrita i istraživački novinar. "Ljudi manje imućni od Bila Gejtsa obično su vrlo pažljivi u negovanju odnosa sa strancima", kaže on. "Štaviše, Bil Gejts se donedavno smatrao posebno mudrim i finansijski pametnim. Stoga je posebno čudno da bi Gejts godinama provodio dragoceno vreme sa nekim poput Džefri Epstajn-a, odvajajući Epstajn-ove poznate kriminalne sklonosti. Najmanje, druženje sa Epstajn, posebno nakon njegovog puštanja iz zatvora, pokazuje izuzetno lošu procenu Bila Gejtsa. "

Dejli Bist je 18. maja predložio da je Gejts zatvorio oči pred osuđujućom presudom Epstajna za seksualne zločine, očigledno zato što je želeo dobro povezanog finansijera koji će mu pomoći da obezbedi Nobelovu nagradu za mir.

"Mislio je [Gejts] da će mu Džefri moći da pomogne, da će znati prave ljude ili neki način da pomogne, kako bi mogao da dobije Nobelovu nagradu za mir, koju Bil želi više od svega na svetu", rekao je bivši zaposleni u Fondaciji Gejts, a mediji su ga citirali. "Mislim da je na kraju bio razočaran što nije uspelo."

Dalje, norveški poslovni list DN objavio je u oktobru 2020. godine da su Gejts i Epstajn putovali u Strazbur 2013. godine i sastali se sa Thorbjornom Jaglandom, bivšim norveškim premijerom koji je u to vreme bio predsednik Nobelovog komiteta. Međutim, predstavnik Gejtsa porekao je da je tehnološki magnat na bilo koji način vodio kampanju za Nobelovu nagradu.

Džefri Epstajn nije bio jedini "negativac" s kojim se Bil Gejts družio: takođe je održavao bliske veze sa Rajatom Kumar Guptom, bivšim direktorom konsultantske kompanije za upravljanje McKinsei & Compani (1994-2003). Gupta je optužen za trgovinu insajderom 2012. godine i proveo je dve godine u zatvoru. Ranije je služio kao savetnik fondacije Bil i Melinda Gejts.

"Rajat Gupta je ispunio mnoge uloge u Gejts fondaciji i organizacijama poput Globalnog fonda koji je Gejts podržavao i nastavlja da podržava", napominje Ortel.

Postoji još jedan problem koji bi mogao dodatno da naruši imidž Gejtsa, ističe Ortel, pozivajući se na saradnju filantropa sa Klintonovom fondacijom. Klintonova ideja nikada nije bila pravilno organizovana i vođena, prema analitičaru koji već nekoliko godina istražuje navodnu prevaru Klintonove fondacije.

Analitičar sa Vall Streeta nije jedini privatni istražitelj koji dovodi u pitanje rad fondacije: uzbunjivači Larens V. Dojl i Džon F. Moinhan tvrde da je Klinton Fondacija zloupotrebila dobrotvoru oslobođenu poreza i duguje porez između 400 i 2,5 milijarde USD. To baca senku na fondaciju Bil and Melinda Gejts, koja je donirala preko 25 miliona dolara dobrotvornoj mreži Klinton.

"Bil Gejts već decenijama vodi jednu od najvećih dobrotvornih organizacija na svetu", kaže Ortel. "Morao bi da shvati da njegova privatna fondacija mora tačno opisati identitet, svrhu i iznos svake značajne donacije unete u podnete prijave, pod kaznama za krivokletstvo koje kruže u javnom domenu."

Analitičar insistira da tekuća revizija prijava Fondacije Gejts otkriva lažne tvrdnje o mnogim Gejtsovim grantovima za dobrotvorne organizacije Klinton od 2005. godine. Prema Ortelu, "primaoci su lažno opisani kao vrsta dobrotvorne organizacije, a iznosi prikazani u mnogim slučajevima ne podudaraju se sa nalazima Gejtsa i Klintona".

"Da li je Bil Gejts poslao novac Bilu lintonu samo iz dobrotvornih razloga ili je kupovao uticaj nad dinastičkom političkom porodicom koja je sezala duboko u multinacionalne globalističke institucije?", Pita Ortel. "I, da li je neko u orbiti savetnika Gejtsa potvrdio da su Klintonove" dobrotvorne organizacije legalno organizovane ili posluju da posluju van Litl Roka u Arkansasu? "

U međuvremenu, čini se da sam Bil Gejts nije svetac. Tehnološki magnat "nije uvek je bio toliko javno poštovan ", navodi Blumberg. "Tokom vrhunca PC revolucije, on je bio nemilosrdni geek tajkun koji je brutalno i vulgarno maltretirao podređene i navodno je pokušao da sruši suosnivača Majkrosofta Pola Alena dok je bio na lečenju raka ranih 1980-ih", podsećaju mediji.

Ortel se pita da li je Gejtsovo prvobitno interesovanje za filantropiju proisteklo iz njegove želje da poboljša svoj javni imidž:

"Da li je Fondacija Gejts bila čisto dobrotvorna organizacija ili je to takođe bio pokušaj Bila Gejtsa da se izoluje od zasluženih kritika ili čak od regulatornih i sudskih postupaka protiv Microsofta ili drugih profitnih aktivnosti koje je vodio Gejts?" pita analitičar.

Vaniti Fair ispričao je neverovatno sličnu priču o bivšem predsedniku Bilu Klintonu u decembru 2020. Opisujući kako je Klintonov bivši pomoćnik Doug Band pomogao da se spasi javna karijera njegovog šefa nakon što je napustio Belu kuću, časopis je primetio: "Krajnji cilj benda bio je transformisanje Klinton-a iz opsednuti političar glavnom svetskom filantropu ".

Ortel nije iznenađen ovom očiglednom sličnošću: "To je stara priča kada monopolisti i oligopolisti pokušavaju da operu reputaciju dobrotvornih organizacija".

"Nema sumnje, Gejts fondacija je uradila važan posao", ističe analitičar. "Jednako tako, Bil Gejts je pogrešio. Jedan od razloga zašto reputacija Bila Gejtsa možda nikada neće biti ista je taj što će razvod podstaći agresivniji nadzor nad njegovim ranim godinama i monopolističkim poslovnim praksama u Majkrosoft, pre nego što je Gejts Fondacija stvorena. "

Kurir.rs/Logicno