Foto: J. S.

kraljevo

ZAJEDNIČKOM SARADNJOM DO BOLJEG ŽIVOTA GRAĐANA SRBIJE: Karavan Evropske Unije posetio Kraljevo

Srbija

Karavan Evropske unije koji, obeležavajući Dan Evrope, tokom mesec dana obilazi 11 gradova u Srbiji, posetio je u sredu i Kraljevo, a njegov cilj bila je promocija vrednosti na kojima je zasnovana Evropska unija, kroz predstavljanje saradnje Srbije i EU.

Po rečima Martina Klaukea, šefa sektora za upravljanje projektima Delegacije Evropske unije u Srbiji, Karavan EU je prilika da se Kraljevčani upoznaju sa projektima koji se zajednički sprovode, kao i koje sve mogućnosti pruža Evropska unija svojim članicama.

foto: J. S.

- Mislim da je ovo dobar trenutak da se svi podsetimo šta je to što mi proslavljamo, a to je činjenica da Evropa postoji već 70 godina i u tom periodu mi smo prošli kroz doba prosperiteta i mira u svim evropskim zemljama. Pružamo bezrezervnu podršku Srbiji na putu ka evrointegracijama, kazao je Klauke i istakao da je EU nastala na principima zajedničkog rada, solidarnosti i jednakosti.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, koji je ugostio predstavnike Delegacije EU, rekao je ovim povodom da je Grad Kraljevo, uz pomoć Evropske investicione banke uspešno relizovao nekoliko značajnih projekata.

foto: J. S.

- Delegacija Evropske unije u Srbiji je pomagala i projekte koji su od važnosti za razvoj privrede Kraljeva, saradnja je intenzivna i dešava se u više potpuno različitih oblasti, i to je prava poruka, jer samo kroz zajednički pristup, kroz sadržajan rad, uspevamo da poboljšamo život naših građana, što nam je zajednički cilj, naveo je dr Terzić.

Ovom prilikom Martin Klauke, u pratnji prvog čoveka grada na Ibru, obišao je Karavan EU na centralnom gradskom trgu u Kraljevu, a potom i stazu za nesmetan pristup osobama sa invaliditetom sportsko - rekreativnom kompleksu kod Atletskog stadiona, čiju je izgradnju Evropska unija podržala posredstvom EU PRO programa.

foto: J. S.

Građani Kraljeva tokom boravka Karavana EU bili su u prilici da pogledaju interaktivnu izložbu i pogledaju zanimljive video priče o podršci i saradnji Srbije i EU, da se fotografišu sa motivima i znamenostima evropskih gradova i dobiju fotografiju na poklon, a najveće interesovanje vladalo je za besplatne majice i cegere koji su štampani i deljeni na licu mesta.

foto: J. S.

Pre dolaska u Kraljevo, EU karavan je posetio Beograd, Novi Sad, Niš, Pirot, Aranđelovac, Užice i Kragujevac, a sve aktivnosti ralizovane su na otvorenom prostoru, uz poštovanje predviđenih epidemioloških mera.

(Kurir.rs/J. S.)